Homeopathische interventies binnen de psychogeriatrie

20 Feb, 2019

Door Misja Abels

Mijn empathie voor mensen met dementie ontstond al op jonge leeftijd. Als kind groeide ik op in de buurt van een psychogeriatrische instelling, oftewel een groot huis voor oude mensen die in de war zijn, zoals mijn ouders dat toen uitlegden. Met regelmaat nam ik de hand van een ‘opa’ of ‘oma’ die zichtbaar verdwaald was in de straat en wandelden we samen terug naar ‘hun’ huis. Soms zeiden ze dingen die ik niet begreep of praatten ze helemaal niet. Mijn interesse in ‘hun wereld’ was gewekt.

Bij alle soorten van dementie worden de hersenen aangetast. Hierdoor verandert waarnemen, denken, voelen en willen van deze persoon. Bij ongeveer 90 procent van de mensen met dementie is er op enig moment melding van probleemgedrag. Onbegrepen gedrag is een betere term, respectvoller naar de mens met dit gedrag, veroorzaakt door de ziekte, een vorm van dementie, die hij of zij heeft. Naast aantasting van de hersenen, oftewel neurologische schade, wordt het gedrag door nog vier andere factoren bepaald volgens het multifactoriële model van de Amerikaanse psychogerontologist Tom Kitwood. Te weten persoonlijkheidsfactoren/copingstijl, biografie (levensverhaal), lichamelijke gezondheid en sociale/omgevingsfactoren. Voor de homeopathische anamnese zijn alle factoren van belang om, na een analyse, tot een weloverwogen middelkeus te komen. Observatie speelt bij de anamnese en behandeling een belangrijke rol.

De vergrijzing is een belangrijk aandachtspunt met het oog op de ouderenzorg. Het is van belang dat integratie van verschillende behandelwijzen in de ouderenzorg wordt aangemoedigd, zeker van behandelwijzen waarvan de effectiviteit en veiligheid goed onderzocht zijn, zoals dat geldt voor homeopathie. In dat kader deed ik voor mijn eindscriptie voor de opleiding klassieke homeopathie onderzoek naar de invloed van homeopathische interventie bij een patiënte met gevorderde dementie (mengvorm alzheimer en vasculair) en probleemgedrag. Voordat ik aan de casus begon heb ik literatuuronderzoek gedaan naar de veiligheid van homeopathie en naar de werkzaamheid bij ouderen. In diverse onderzoeken, respectievelijk van Rachel Roberts en Michael Teut1-3, vond ik voldoende gronding om op ethisch verantwoorde wijze door te gaan. Daarnaast vond ik het belangrijk om te werken onder toezicht van een specialist ouderengeneeskunde en ruggenspraak te kunnen hebben met ervaren homeopaten. Uiteraard is door de familie toestemming verleend voor de behandeling en het onderzoek.

Meer informatie:
www.aangeraaktdoordementie.nl
www.misjaabels.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 26 in VNIG 2/19.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50

Bronvermelding:

  1. Roberts, R. How safe is homeopathy? HRI International Homeopathy Research Conference. 2015.
  2. Teut, M., et al. Homeopathic treatment of elderly patients – a prospective observational study with follow-up over a two year period. BMC Geriatr. 2010 Feb 22;10:10. doi: 10.1186/1471-2318-10-10.
  3. Teut, M., et al. Effects and feasibility of an Integrative Medicine program for geriatric patients. Clin. Interv. Aging. 2013;8:953-61. doi: 10.2147/CIA.S45242.
  4. Fisher, P.D. The safety of homeopathic products. Journal of the Royal Society of Medicine, 2002, 95 [9], 474-476.
  5. ECCH. The safety of Homeopathy. Eurpean Council for Classical Homeopathy. ECCH, 2009.
  6. Posadzki, P., Alotaibi, A., & Ernst, E. Adverse Effects of Homeopathy. International Journal of Clinical Practice 2012, 66 [12], 1178-1188.
  7. McCarney, et al. Homeopathy for dementia. John Wiley & Sons. 2009.
  8. Teut, M., Doppler, Chr. (Hrsg.). Homöopathie bei Demenz. Eine Fallsammlung. 2017.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter