Hoop doe je samen

05 Dec, 2023

Door Floor van Orsouw

Uit literatuur over hoop wordt duidelijk wat hoop níet is: passief in je uppie wachten tot er een wonder gebeurt. Het gaat per definitie over openheid naar andere perspectieven en mensen, over het bewust worden van je eigen pijn en zorgen over de wereld én over de bereidheid actief te bewegen naar datgene waarop je hoopt. De stip aan de horizon is dan eerder een intentie of een verlangen dan een concreet doel. In een tijd waarin het moeilijk is te vertrouwen op een positieve toekomst, kunnen mensen die ondanks alles doorgaan, ons inspireren en motiveren om hetzelfde te doen. Hoop is besmettelijk en doe je samen.

In een gevangenis in een provinciestad van Californië komen gedetineerden in de kapel samen. Ze bespreken daar hun worsteling met het bestaan. Nederlandse journalist Ruben Terlou is erbij aanwezig en doet mee.1 ‘Het enige wat we hebben is hoop,’ zegt een ex-gedetineerde begeleider van de zelfhulpgroep Inside Circle. Een gevangene vertelt hoe hij worstelt met het missen van zijn moeder, die al 31 jaar wacht op zijn thuiskomst en de laatste tijd na elk telefoongesprek afscheid van hem neemt. De begeleider vraagt hem op te staan en zich open te stellen voor wat er gaat gebeuren. ‘Er zijn hier meer mannen aanwezig die worstelen met verlies van vaders en moeders. Deze man vecht hiermee. Hij heeft onze steun nodig. Laat hem zien hoe dat voelt. Wees met hem en raak die wanhoop in hem aan.’ En tegen de man: ‘Kijk om je heen. Dit is echte hoop. Dit is echte gedeelde strijd.’
In deze scène van de documentaireserie Dokter Ruben zien we elementen die steeds terugkomen in de theorieën over hoop: verbinding met anderen of met een groter geheel, aanwezig zijn bij de pijn die je voelt, openstaan voor nieuwe perspectieven en de bereidheid om in actie te komen.

Meer informatie: activehope.info (met gratis online cursus)
www.humanistischverbond.nl/thema/vind-de-koppige-optimist-in-jezelf

Lees het gehele artikel vanaf pagina 10 in het VNIG 1/24

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Brouwer, S. & Terlou, R. (15 oktober 2023). De cirkel (aflevering 1). Dokter Ruben. VPRO.
2. Bormans, L. (2015). Hoop: The World Book of Hope. Lannoo. ISBN 9789401423601
3. Marcel, G. (1960). Homo viator. Een filosofie van de hoop. Bijleveld.
4. Macy, J. & Johnstone, C. (2023, herziene en uitgebreide uitgave). Actieve hoop: Hoe de chaos onder ogen zien met onvermoede veerkracht en creativiteit. Waarbeke.
5. Bruin, K., de (2023, 10 oktober). Ruben Terlou over nieuwe VPRO-serie Dokter Ruben: ‘De zorg is een spiegel van de maatschappij.’ Geraadpleegd op 22 oktober 2023.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter