Je ‘ware’ ik: trouw en ontrouw aan jezelf

20 Oct, 2015

Door: Monique de Heij

Bijna iedereen vraagt zich wel eens af: ‘wie ben ik’, ‘wie wil ik worden?’, ‘wie ben ik werkelijk?’ of ‘is er wel een echte ik?’ Waar komen deze vragen vandaan? Het lijkt een diepgeworteld verlangen te weten wie we zijn. Alsof we onttoverd zijn van de levensverwondering, op zoek naar bestaanszin en willen weten: ‘wat is onze ‘ware’ ik?’ Of zou neurobioloog Dick Swaab gelijk hebben met zijn boek ‘Wij zijn ons brein’? Ik denk dat het andersom is: dat het brein vertaalt wie we zijn.

We lijken meer bepaald te worden door het bewustzijn (de constante samenhang), het lichaam met zijn brein, ervaringen en onze overlevingspatronen. We horen, zien, ruiken, proeven en voelen met onze zintuigen en deze prikkels lijkt ons brein, samen met het bewustzijn, te vertalen tot een zelfgevoel, onze innerlijke samenhang. Het zelfgevoel dat niet statisch is, maar zich continu ontwikkelt en steeds in wording is. Ook onze overlevingspatronen horen bij deze ontwikkeling. De pseudo-ik die een kind kan ontwikkelen om zijn pijn en bestaansleegte aan te kunnen.

 

Meer informatie: www.bewustinbeeld.nl en www.bestaansleegte.nl Lees het gehele artikel vanaf pagina 31 in het VNGK 6/15. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter