Live, laugh, love and learn

24 juni 2019

Door Marieke Lebbink

In 1989 ben ik afgestudeerd als diëtist en 2019 is voor mij een jubileumjaar. Een moment om terug te kijken en vooruit te kijken. In de afgelopen 30 jaar heb ik veel geleerd, maar ik besef ook dat er nog veel te leren valt én dat samenwerking de toekomst heeft. Niet alleen ‘ik’ heb veel ervaring; er zijn ook veel kundige collega’s en hoe leuk zou het zijn om die ervaringen en kennis te delen?

Daarom organiseer ik een ‘Deel je kennisweek’, onder het motto ‘het leven is een feestje maar je moet (als zelfstandig ondernemer) wel zelf de slingers ophangen’. Met acht enthousiaste collega’s uit Nederland en België gaan we naar Turkije. Onder het gezelschap zijn ook een ‘voedingsminded’ tandarts en apotheker, wat een extra dimensie aan het geheel geeft.

Ik kom al jaren in Turkije en heb daar een eigen stek. Het is een plek waar ik de betere versie van mezelf kan zijn. Alles klopt daar: een aangenaam klimaat, hartelijke mensen, heerlijk eten, volop rust en ruimte en een prachtige natuur. Het is een van de plaatsen waar verschillende religies eeuwenlang vreedzaam samengeleefd hebben, en dat voel je. Die relaxte ‘peace’-sfeer hangt er nog steeds.

En dan is het zover… We beginnen de dag met ontspanning, variërend van hartmeditatie, yoga tot qi gong. Na het ontbijt is het tijd voor het inhoudelijke deel. Het hele traject van mond tot kont wordt gaandeweg de week besproken. Balans in hart, brein en buik, en in die volgorde, blijkt ook de conclusie na het zien van het filmpje ‘the power of the heart’. Het is dé sleutel voor iedere klacht. Een aanpak vanuit deze visie is de toekomst. In de middag is er ruimte voor andere activiteiten. De maaltijden worden verzorgd door mijn Turkse buurman.

Van tevoren kun je het allemaal mooi bedenken, maar wat een wonder als het dan daadwerkelijk gebeurt. Het is veel meer dan kennis delen; ondanks onze verschillen zijn we allemaal authentiek en delen we dezelfde passie voor ons vak. We hebben dezelfde drijfveren, vullen elkaar goed aan en staan open voor persoonlijke ontwikkeling en samenwerking. Het voelt alsof ik met zeven ‘soulsisters’ op pad ben. En wat hebben we een lol om de taal- en cultuurverschillen tussen Belgen en Nederlanders. Zo blijkt een ‘schoon kleedje’ een ‘leuke jurk’ te zijn. Het wordt dan helemaal verwarrend als een Belgische collega’s ook nog een leuk (vloer)kleed wil kopen. Andersom liggen zij in een deuk van het lachen bij het begrip ‘klotsende oksels’. Ook onze Turkse gastheer kijkt zijn ogen uit als acht dames in bikini synchroon een hartmeditatie in de tuin uitvoeren. We zijn geen standaardgroep maar het werkt wel aanstekelijk als blijkt dat mensen mee willen doen. Ook wat betreft eten moeten ze aan ons wennen. Wie begint de dag nu met groente of havermoutpap en eet er nauwelijks brood? Het duurt even, maar tegen het einde van de week begrijpen ze ons. We sluiten de week af met een kookworkshop, waarbij mijn buurman heerlijke recepten deelt.

En na een superweek is het tijd voor afscheid. Dat valt niet mee… In mijn 31e jubileumjaar ga ik de slingers gewoon weer ophangen! Want we hebben tal van nieuwe ideeën en ervaren dat bij samenwerking het totaal meer is dan de som der delen.

Meer informatie: www.mariekelebbink.nl