Meerdere bronnen van inkomen

24 Feb, 2020

Door Tine Goedhart

Afgelopen winter was ik op reis in Schotland naar Harris & Lewis. Op veel plekken in rurale gebieden tref je kleine ondernemers aan die noodgedwongen de kost verdienen met meerdere bronnen van inkomen. Op Harris & Lewis hebben we niemand gesproken met slechts één baan. De Harris Tweed-wever in ‘ons’ Schotse dorp is hiervan een mooi voorbeeld: hij is wever, heeft schapen en haalt inkomen uit de cottage die hij aan ons verhuurde.

Veel natuurgeneeskundig therapeuten zullen dit inkomensbeeld herkennen: ze hebben een of meerdere kleine banen, de praktijk en eventueel nog inkomsten uit lesgeven of iets verhuren. Panklare antwoorden van ‘doe dit wel bij je aangifte en dat zeker niet’ zijn er niet te geven. De enige echte duurzame oplossing is jezelf verdiepen in je eigen situatie en je diverse inkomensstromen analyseren en structureren conform de verschillende regels.

Heb je verschillende dienstverbanden? Dan is het belangrijk om uit te rekenen op welke plek de heffingskorting voor de loonbelasting het meest efficiënt kan worden ingezet. In principe doe je dat bij de baan waar je het meeste inkomen uit verkrijgt. De heffingskorting kan je slechts op één van je dienstverbanden toepassen. Verhuur je iets dat betaald is uit vermogen? Bijvoorbeeld omdat je een weekendhuisje op Texel van je ouders geërfd hebt, dan is het van belang om uit te pluizen wat het verschil tussen box 1 en box 3 is en wat de regels zijn voor heffingen en voordelen die van toepassing zijn, of niet, op box 3.

Voor zelfstandig ondernemers verandert er vanaf 2020 een en ander. Met ingang van januari dit jaar gebruiken zelfstandig ondernemers met een eenmanszaak een nieuw btw-identificatienummer. Voor de communicatie met de Belastingdienst blijf je het oude nummer gebruiken. Daarnaast wordt de zelfstandigenaftrek over de loop van de komende jaren verlaagd. Dat laatste heeft geen invloed op inkomen dat je in loondienst verdient, maar wel op het bruto-nettotraject van het inkomen dat je als zelfstandig ondernemer genereert. De verlaging van de zelfstandigenaftrek heeft overigens nog geen invloed op de aangifte die je nu in april 2020 doet: die gaat over kalenderjaar 2019. Je hebt dus de tijd om hierover te lezen en informatie in te winnen. Regelmatig organiseren accountantskantoren en FNV zelfstandigen informatiebijeenkomsten voor hun cliënten over wijzigingen in de wet- en regelgeving (of geven hierover nieuwsbrieven uit). Deze bijeenkomsten zijn trouwens mooie momenten om aan je netwerk te werken (en veel mensen met stijve nekken tegen te komen die massage goed kunnen gebruiken!) en kennis op te doen. Naast de informatiebijeenkomsten van de Kamer van Koophandel en de kennis die zij met je kunnen delen, is dat een waardevolle aanvulling.

Wat me opviel tijdens de interactie met al die kleine ondernemers op markten en in dorpjes is dat iedereen het aantal administratieve handelingen probeert te beperken. Bijna overal kon ik pinbetalingen doen met handige apps en minikastjes. De Schotse duiker die coquille Saint-Jacques-schelpen vangt, deed het anders: In zijn koelkast staan de bakjes met coquilles, waarop de prijs en het aantal staat geschreven. De ‘honesty box’ staat op de koelkast, samen met een porseleinen kip met wisselgeld. Een andere, maar net zo effectieve methode om zo weinig mogelijk energie aan administratie en zoveel mogelijk aan waar het echt om gaat, je vak, te besteden.

is Namikoshi shiatsu-therapeut gespecialiseerd in het behandelen van tinnitus. Eerder deed ze dertig jaar ervaring op als ondernemer in de staalwereld. Vanuit die kennis en ervaring informeert zij in deze column over de administratieve kant van de therapeutische praktijk.

Laat een reactie achter