Prikkelbare darm?

25 april 2019

Door Marieke Lebbink

Ieder consult is een uitdaging om erachter te komen welk probleem achter de klacht schuilt en aan te sluiten bij de beleving van de cliënt. Daarbij moet je dan ook nog binnen je professie blijven. Dat lukt niet altijd…

Dhr. P. komt zelfbewust mijn spreekkamer binnenlopen, geeft een ferme hand en gaat vast zitten. Hij staat zijn mannetje, dat is duidelijk! Deze vader van drie kinderen, echtgenoot en hardwerkende zakenman heeft weinig tijd en komt direct ter zake. Of ik hem kan helpen van zijn wisselende ontlastingspatroon af te komen, zo snel mogelijk.

Hij is doorverwezen met de vraag of er sprake is van een prikkelbare darm. Een prikkelbare darm (PDS) voel je in je buik, maar feitelijk verloopt de aansturing vanuit de hersenen anders, waardoor allerlei buikklachten kunnen ontstaan, onder andere met een sterk wisselend ontlastingspatroon. Feitelijk voldoet deze man aan de criteria van PDS. Maar… hij is één blok actie en staat mogelijk te veel in de ‘actiestand’ (vecht of vluchtstand) en neemt te weinig rust (herstelstand). En laat nu net die ruststand belangrijk zijn voor een goede vertering en stoelgang.

Ik leg hem dit principe uit en hij luistert ongeduldig… Ja, hij weet wel dat hij goed moet kauwen en de tijd moet nemen voor de toiletgang. Maar ja, de praktijk is anders. Of ik hem niet kan vertellen wat hij moet éten?

Dit werkt niet, dus ik probeer het over een andere boeg te gooien en vervolg dat ook slapen en seksualiteit activiteiten zijn die vanuit de ruststand moeten plaatsvinden. Hij gaat rechtop zitten en luistert nu aandachtig. Hij vertrouwt mij toe dat hij moeilijk kan inslapen en ook zijn seksleven is niet meer wat het geweest. Hij wil meestal wel, maar zijn vrouw… Ik zie het helemaal voor me: Manlief komt thuis, eet en gaat daarna sporten. Als hij terug is, staat hij nog in de actiestand en ja, dat bevordert de zin in seks. Zijn vrouw, die een groot deel van de verzorgende taken op zich neemt naast haar baan, is moe aan het einde van de dag en zit niet meer te wachten op zo’n opgewonden standje, waarbij de romantiek ver te zoeken is. Een gesprek over lust, liefde, intimiteit en de tijd nemen voor elkaar volgt. Dhr. P. ziet seks als manier om zijn liefde aan zijn vrouw te tonen. Maar het is de vraag of vrouwlief dit ook zo ziet of dat zij andere verwachtingen heeft? Mogelijk dat het kwalitatieve tijdgebrek voor elkaar, het slechte slapen ook invloed heeft op de bekkenbodemspier en het ontlastingspatroon. Hij kijkt me aan en zie dat mijn boodschap nu wél aankomt.

Maar hoe los ik dat op, vraagt hij? We komen tot creatieve oplossingen voor zowel zijn sporten als seksleven. En dan is de tijd voorbij… we hebben het niet over voeding gehad! Snel wijs ik hem op de voedingsadviezen die in ‘Darmehbo’ staan.

Tijdens het vervolgconsult blijkt dat zijn stoelgang genormaliseerd is. Ook heeft hij een goed gesprek gehad met zijn vrouw en sport hij minder intensief in de avond… En oh ja, met die voedingsadviezen uit het boek kon hij ook wel wat. Kortom: Doel bereikt. Ik rapporteer dat het waarschijnlijk geen PDS is, waarbij ik niet vermeld dat ik op de stoel van de maatschappelijk werkster was gaan zitten.

Meer informatie:
www.mariekelebbink.nl