Verbinden met 'jezelf' op aarde

28 Jun, 2023

Door Karlien Bongers

Het gras is nog vochtig als ik m’n sokken uittrek. De zon maakt van de dauwdruppels kleine regenboogpareltjes. Een licht briesje streelt mijn gezicht als ik naar de wolkeloze hemel kijk.
Mijn lijf voelt opgejaagd en mijn hoofd is vol bedreigingen en verplichtingen. De connectie met mezelf ben ik kwijt.

Dit gevoel van geen verbinding hebben met onszelf is menselijk, hoewel ‘zelf’ individueel bepaald is en mede afhankelijk van welk pad je bewandelt. Ook de symptomen, zoals gevoelens van onrust, leegheid, beperking of gemis, verschillen per persoon.

Met de sociaal-maatschappelijke nadruk op mentale processen, lijkt verbinden met je lichaam een goede strategie om te verbinden met jezelf. Daarom gaan we houthakken, sporten of wandelen in de natuur. We lopen op blote voeten om het teveel aan elektrisch geladen deeltjes af te voeren of we visualiseren een streng vanuit de wervelkolom die diep de aarde binnendringt. Als we inspiratie missen of ons afgesloten voelen van het grotere geheel, lijkt juist losmaken van je lichaam een goede strategie. Dan gaan we op zoek naar onszelf door meditatie, chanten of ayahuasca, of we zoeken aansluiting bij een boeddhistische gemeenschap of met de spirits van de natuur.

Body-mind of mind-body, het maakt niet uit welke soort interventie je als aanvliegroute kiest om de verbinding met jezelf te (her)ontdekken of te verstevigen. We hebben immers allen de moeilijke opgave te leren om als bezielde wezens, met een menselijk lichaam op aarde, ons pad te gaan en hemel en aarde in het lichaam te verbinden. Daarvoor hebben we niet alleen de vastigheid en verbondenheid nodig van aarde, maar ook het comfort en de vloeibaarheid van water, het plezier en inspiratie van vuur, de flexibiliteit en beweging van de wind (lucht), en ook openheid en acceptatie van ruimte (ether).

Afhankelijk van wie we zijn, kunnen we disbalans helen door ons te ‘voeden’ met aarde, water, vuur, lucht of ruimte. Heb je bijvoorbeeld een teveel van het element aarde, kan je je balans met vuur of lucht herstellen. Hierdoor voel je je beter gegrond, verbonden en vol vertrouwen en worden de onoplosbare problemen en dwalende gedachten als je mediteert of yoga doet, plots oplosbaar en minder zwaar. Als vuur overheerst en er een gebrek aan water is, zul je snel geïrriteerd zijn. Vuur zonder voldoende aarde maakt rusteloos. Zo kunnen we iedere overmaat en elk tekort aan een element herleiden uit fysieke en mentale verschijnselen. Ieder tekort kunnen we aanvullen als we de essentie van ieder element afzonderlijk leren (her)kennen. Bijvoorbeeld door te voelen wat water doet als je een douche neemt, wat het effect is van vuur als de zon je lichaam verwarmt of de essentie van ruimte te ervaren door naar de hemel te staren. Na wat oefening kan je op ieder moment voelen welk element mist; door te verstillen in beweging, stilte te creëren door te zwijgen en te focussen op de ruimte in je hart. Door terug te gaan naar de fysieke ervaring van bijvoorbeeld het water van de douche, breng je de essentie van het element vervolgens terug in je systeem.

En zo sta ik, hoewel overmand door onrust in lijf en hoofd, stil met beide voeten op de aarde. Het water op het gras spoelt me schoon. De laatste restjes onrust worden meegenomen door het briesje. Ik glimlach en voel weer ruimte.

is chirurg (niet-praktiserend) en specialist Integrative Medicine. Ze heeft een eigen coachings- en adviespraktijk en is hoofddocent van de tweejarige STIBIG post-hbo-opleiding tot Integrative Medicine zorgverlener.

Laat een reactie achter