De praktijk van Aranka Reeuwijk

5 augustus 2014

Door: Anna Brons

Aranka Reeuwijk (46) heeft een praktijk voor stresspreventie: BdB-Coaching (BewustWording door BewustZijn). Met behulp van biofeedback en hartcoherentie brengt zij in kaart hoe gespannen iemand is en hoe iemand omgaat met die spanning. Vervolgens stelt ze aan de hand van de resultaten een behandelplan op. Aranka ontvangt me in de woonkamer van haar huis in Zutphen, waar ze op zolder haar praktijk heeft. Onder het genot van een kop kruidenthee vertelt ze over haar passie voor het werken met stressklachten.

Als ik op de bank naast haar zit met mijn laptop op schoot, reageert Aranka alert: ‘Kijk, als je zo elke dag zou werken, dan zou je binnen de kortste keren klachten krijgen.’ Vervolgens pakt ze gedecideerd een krukje om de laptop op te zetten. Stresspreventie heeft veel te maken met lichaamshouding. Er is dan ook een link met haar achtergrond als fysiotherapeut, het vak dat ze twintig jaar lang beoefende voordat ze met BdB-coaching begon. Aranka vertelt waarom ze een switch maakte in haar carrière:
‘Het werk als fysiotherapeut begon me steeds meer te frustreren. Ik liep voor mijn gevoel achter de feiten aan. De regels vanuit de zorgverzekeringen werden meer en meer aangescherpt, waardoor ik steeds minder tijd kreeg per cliënt. Hierdoor kon ik nooit dieper op de zaken ingaan. Daarbij komen mensen bij een fysiotherapeut als klachten al een voldongen feit zijn, terwijl ik juist zou willen helpen om die klachten te voorkomen.

Meer informatie: www.bdbcoaching.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 26 in het VNGK 5/14.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.