Hoe tai chi het risico op vallen vermindert

04 Feb, 2021

De van oorsprong Chinese vechtsport tai chi wordt wereldwijd door velen beoefend. Het wordt vaak aan ouderen aangeraden omdat het bij hen het risico op vallen vermindert. Het is echter nog niet duidelijk waardoor dat risico lager wordt door beoefening van tai chi. In een recente meta-analyse zijn de neuromusculaire mechanismen onderzocht die dat kunnen verklaren.

Tai chi blijkt veel voordelen te hebben, toont de meta-analyse aan: zo zorgt het voor de verbetering van het reactievermogen van mensen en helpt het hen om efficiënt te bewegen. Ook kwam naar voren dat de spieractivatie in de benen tijdens een tai chi-oefening hoger is dan tijdens een wandeling. Verder bleek het bij gezonde ouderen de leeftijdsgebonden vermindering van de spiermassa te vertragen; er bleek sprake van een significante samenhang tussen de frequentie van tai chi-beoefening en het behoud van spiermassa. Tot slot bleek tai chi even succesvol als conventionele revalidatieprogramma’s met betrekking tot het effect op spieren.

De verbetering van het functioneren van zenuwen en spieren verklaart de vermindering van het risico op vallen bij oudere volwassenen, concluderen de onderzoekers. Ze vinden het wel raadzaam om meer longitudinale onderzoeken en RCT’s te doen.

Bronvermelding:
Hu, Y. Benefits of tai ji quan practice on neuromuscular functions in older adults: A Systematic Review and meta-analysis. Complementary Therapies in Clinical Practice Volume 42, February 2021, 101295, doi: 10.1016/j.ctcp.2020.101295