Column Homeopathie, bang in onze hedendaagse jungle

13 Dec, 2011

Door: Alex Leupen en Mirjam van Zweeden

Alex: In de homeopathie worden vaak middelen uit de familie der nachtschade-achtigen aan kinderen voorgeschreven, zoals Belladonna (wolfskers), Stramonium (doornappel) en Hyoscyamus (bilzekruid). Vaak zie je bij kinderen die gebaat zijn bij deze middelen een combinatie van angsten en nachtelijke onrust. Stramonium is een fantastisch middel voor kinderen met nachtmerries en angst voor de nacht.

Mirjam: Die angst hoorde ik doorklinken bij kinderen bij mij op toneelles die fantaseerden over griezels. Verschillende kinderen hadden het over weerwolven, ‘die maken mensen dood met hun tanden’. Een jongen vertelde vol vuur over de ‘benenbijters.’ ‘Die zitten onder je bed in het donker. Ze zijn zo klein als een muis maar in de nacht worden ze zo groot als een matras. En als je uit bed gaat om te plassen bijten ze in je been en dan spat het bloed eruit.’ Een van de jongste meisjes pakte me toen bij m’n arm en begon te fluisteren. ‘Ik weet er ook één, het is een hele enge en hij is helemaal zwart…. met witte oogjes.’

Alex: Stramonium wordt gepotentieerd uit de doornappel, Datura stramonium. De centrale delusion (basiswaan) van Stramonium is volgens de Indiase homeopaat Sankaran: being alone in the wilderness.

Dit artikel is te lezen op pagina 39 van het VNGK 1/12

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter