Heb jij een netwerk van goede therapeuten?

24 Feb, 2020

Door Els Smits

Afgelopen jaar hoorde ik Hanneke Heij ergens zeggen: ‘Mijn vak is myofasciale therapie en dat is echt niet de oplossing voor alles. Soms moet iemand gewoon ergens anders zijn. Dus waarom zou je langs elkaar heen werken? Ik zeg altijd tegen mijn cursisten: De helft van je vak is dat je een netwerk van goede therapeuten hebt naar wie je kunt doorverwijzen.’ Reden voor mij om nog een keer contact met haar op te nemen rond het accent doorverwijzen.

Psychomotorisch- en myofasciaaltherapeut Hanneke Heij, is sinds een paar jaar ook directeur van het nascholingsinstituut Triggerpointcoach®. Daarnaast werkt ze nog één dag in de week in haar eigen praktijk. Hanneke is een goed voorbeeld van een therapeut die een netwerk van therapeuten heeft opgebouwd. Voor een second opinion, om naar door te verwijzen, om verwijzingen van te krijgen en om met elkaar te sparren. Hanneke: ‘In mijn visie is er niet één therapie geschikt voor alle pijnklachten. Er is niet voor een cliënt dé perfecte therapie. Dus het is zoeken naar de ingang, met name als je het over wat meer chronische klachten hebt. Als de klachten wat gecompliceerder worden, dan is de cliënt als het ware heel belangrijk, want die bepaalt wat gaat werken en niet. Dat is onder andere afhankelijk van de klik tussen therapeut en behandelaar. Ik doe myofasciale therapie en daar kan ik heel veel mee, maar dat is niet het enige waar het om gaat. Er moet ook vertrouwen zijn in de behandelaar. Tegelijkertijd kijk je als therapeut naar waar jouw patiënt het meest baat bij heeft.

Ik zeg ook altijd, bij mij weet je na drie behandelingen of we op de goede weg zitten. Het is niet over na drie behandelingen, dat kan maar hoeft niet. Na de derde behandeling moet ik een aanleiding hebben om door te gaan. Als ik die niet heb, dan verwijs ik door. Dan zitten ze bij mij niet goed. Misschien is de klacht te specifiek of ontbreekt mij de kennis, misschien is de klik er niet of zit iemand nog niet helemaal in de fase dat hij eraan toe is, er kunnen allerlei redenen voor zijn. Dat betekent dat je moet kunnen doorverwijzen en dus een goed netwerk om je heen moet hebben, van andere behandelaren.

Meer informatie: www.triggerpointcoach.nl Lees het gehele artikel vanaf pagina 10 in het VNIG 2/20. Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50