De wonderbaarlijke werking van voetreflextherapie

13 oktober 2011

Door: Marga van Erp

Gericht masseren van de voeten en onderbenen heeft vaak een grote uitwerking op het lichamelijke en geestelijke welzijn. In dit artikel wil ik hiervan een voorbeeld bespreken.

In mijn praktijk komt Tim, een jongen van 9 jaar die ernstig last heeft van obstipatie. Zijn ontlasting komt maar eens in de 7 dagen. Hij heeft daardoor vaak last van buikpijn. Het probleem is er al vanaf zijn geboorte. Artsen hebben hem uitgebreid onderzocht maar kunnen geen lichamelijke afwijkingen vinden. Het enige wat hun overbleef was het voorschrijven van laxeermiddelen en het adviseren om veel vezels te eten en voldoende water te drinken. Maar ondanks bovenstaande oplossingen komt de ontlasting niet vaker dan een keer in de 7 dagen.

Omdat lichaam en geest één geheel vormen en er geen aanwijsbare lichamelijke afwijking werd geconstateerd had ik het vermoeden dat er een geestelijke oorzaak zou zijn. De geestelijke achtergrond van obstipatie is ‘niet kunnen loslaten’. Mijn idee was dat er tijdens de zwangerschap of de bevalling iets gebeurd zou kunnen zijn dat een enorme indruk op hem heeft gemaakt, en dat hij nog niet los kon laten.

Het hele artikel is te lezen op pagina 33 van het VNGK 6/11