Massagetherapie boekt resultaat in reguliere zorg

9 oktober 2012

Door: Liselotte Opdam

Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels ruimschoots aangetoond dat aanraking een belangrijke rol speelt voor het welbevinden van de mens. Het bevordert de gezondheid en verhoogt de kwaliteit van het leven.
Massagetherapie als aanvulling op de reguliere behandeling in ziekenhuizen blijkt een sneller herstel tot gevolg te hebben. Ook in verzorgingshuizen en zelfs hospices blijkt het een waardevolle bijdrage te leveren aan het welzijn in de laatste periode van het leven. Kortom, liefdevolle aanraking blijkt van fundamenteel belang voor de mens… óók in de reguliere zorg. Ellen Vunderink en Liselotte Opdam gingen namens VNGK in gesprek met een aantal bevlogen studenten van de Akademie voor Massage en Beweging in Amsterdam. Die behaalden positieve resultaten met hun projecten met massagetherapie in de reguliere zorg.

We spraken elkaar in de lesruimte van de Akademie voor Massage en Beweging in Amsterdam. Deze bevindt zich midden in het centrum, maar zodra je binnenstapt in de ruimte is daar niks meer van te merken. Het is een mooie ruimte die rust uitstraalt en waar Petra van Os, één van de drie directeuren, ons hartelijk ontvangt.

Het gehele artikel is te lezen vanaf pagina 50 in het VNGK 6/12.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.