Reflexoloog Vera Krijn omarmt Pavlov

20 oktober 2015

Door: Toine de Graaf

Ze woont en werkt al vanaf begin jaren tachtig in New York City: de van oorsprong Nederlandse reflexoloog Vera Krijn (73). Ze ontwikkelde er een vruchtbaarheidsprogramma (RAF) en in het verlengde hiervan een bevallingsprogramma (CRR), waarmee ze ronduit succesvol is. Met dank aan de Russische fysioloog Ivan Pavlov, overigens. ‘Iedere reflexoloog leert over Pavlov’, zegt Vera. ‘En daar houdt het dan op. Niemand heeft erover nagedacht wat je ermee kunt doen voor je cliënten.’ Een interview met een vernieuwer van de reflexzonetherapie.

Afgelopen oktober, hartje Manhattan: een Amerikaanse vrouw bevalt in een taxi, terwijl ze op weg is naar het ziekenhuis. Gelukkig is haar zwager, die medicijnen studeert, snel ter plaatse waardoor het toch nog een bevalling wordt uit het boekje. En die de volgende dag de krant haalt. Onder ons gezegd en gezwegen: de moeder was een cliënt van Vera Krijn. De bevalling ging gewoon iets te vlot.
Het is een van de redenen waarom de artsen die zwangere vrouwen naar Vera verwijzen, hen inmiddels speciale instructies geven. ‘Vrouwen bij wie ik Conditioned Response Reflexology (CRR™) toepas, kunnen aan de telefoon heel relaxt klinken tijdens de bevalling’, vertelt Vera. ‘Een arts kan daardoor niet goed inschatten hoe ver ze al zijn. De instructie is nu dat de echtgenoot moet bellen en precies de tijd tussen de weeën moet doorgeven. Dat moet nieuwe taxi-bevallingen voorkomen.’

Meer informatie: www.fertilitybychoice.com

Lees het gehele artikel vanaf pagina 89 in het VNGK 6/15.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.