De psoas

14 april 2014

Door: Petra van Os

Al meer dan dertig jaar houdt Liz Koch zich intensief bezig met de psoas, een diep in het lichaam gelegen spier, ook wel ‘muscle of the soul’ genoemd. Ze geeft workshops over de hele wereld en is schrijver van vele boeken en artikelen.
Wat is er zo interessant aan deze spier, dat het de interesse van deze professional zo lang geboeid kan houden? Het antwoord ligt deels in de cruciale rol die de psoas speelt in onze lichaamshouding en gezondheid. Onmiskenbaar belangrijk is daarnaast de diepte van de ervaring, die zich ontvouwt wanneer de psoas, als onderdeel van de ‘core’, een plek krijgt in ons lichaamsbewustzijn.

 

Liz Koch zegt het treffend in haar boek ‘Core Awareness’: ‘Verbinding maken met ons centrum opent een deur naar een innerlijke wereld, die net zo wonderlijk en oneindig is als het universum zelf.’1 Het begrip ‘core’2 wordt veel gebruikt in bewegings- en trainingsmethoden als pilatus, yoga en dans en omvat meerdere spieren, waaronder de psoas.

Meer informatie: www.coreawareness.com en www.akademie.nl

Voetnoot:
1 Core Awareness, p. 69
2 ‘Core’ is moeilijk te vertalen. Wellicht benadert ‘centrum’ het begrip nog het beste. In deze tekst worden beide woorden gebruikt.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 24 in het VNGK 3/14.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
– The Psoas Book, Liz Koch, ISBN: 978-0-615-64799-9
– Core Awareness, Liz Koch, ISBN: 978-1-58394-501-8