Het hart, meer dan alleen een mechanische pomp

6 december 2013

Door: Els Smits

In het vorige nummer van het Vakblad kwam in de rubriek Medische Basiskennis het bloed aan bod. Dat bloed wordt in het lichaam rondgepompt door het hart. Maar het hart is meer dan slechts een mechanische pomp. We kennen het hart ook als het orgaan van de liefde. Liefde voel je en druk je uit met je hart. Maar dat je met liefde ook het zieke hart kan genezen is iets wat in het algemeen nog wat minder bekend is.

 

Het hart is een holle spier, die verdeeld is in vier ruimtes. De linker- en rechterboezem en beide kamers. De rechter harthelft is van de linkerkant gescheiden door middel van een spierwand. De boezems en kamers zijn van elkaar gescheiden door een bindweefselring, waarin zich kleppen bevinden, de atrioventriculaire kleppen. Deze maken het mogelijk dat het bloed binnen het hart slechts in één richting stroomt, van de hoger gelegen boezems naar de daaronder gelegen kamers.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 18 in het VNGK 1/14.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
Medische basiskennis. Frans Verstappen, 2009
Intensive lifestyle changes for reversal of coronary heart disease. Dean Ornish, et.al. Journal of the Amercican Medical Association, December 1998, 280: 2001-2007
Spontane evolutie. Bruce Lipton en Steve Bhaerman, 2013.