Medische basiskennis: De andropauze

11 april 2013

Door: Els Smits

Alle vrouwen gaan gemiddeld genomen ergens tussen hun 45e en 55e in de overgang, waarbij de menopauze het tijdstip van de laatste menstruatie markeert. Dat 10 tot 15% van de mannen van middelbare leeftijd iets soortgelijks meemaken, de zogenaamde andropauze, is minder bekend. Hoewel de andropauze zijn nuanceverschillen heeft met de menopauze, zijn de symptomen behoorlijk vergelijkbaar. En die symptomen zijn bij zowel de vrouwelijke als de mannelijke overgang een gevolg van veranderingen in de hormoonhuishouding.

Als kinderen de puberteit ingaan, doorlopen zij een overgangsfase van kind naar volwassene. Dit betekent een grote lichamelijke en geestelijke verandering, die vaak niet zonder slag of stoot plaatsvindt. We weten allemaal nog wel hoe we ons toen soms voelden. De volwassen levensfase van de mens is op productie en reproductie gericht. Er moet gewerkt worden om brood op de plank te krijgen en een dak boven het hoofd. Als dat dak er eenmaal is, is dit de fase waarin een mens voor zijn nageslacht kan zorgen. Het lichaam van zowel de man als de vrouw is in deze levensfase optimaal ingericht op de voortplanting.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 18 in het VNGK 3/13.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding
Medische basiskennis. Frans Verstappen
Man in de overgang. KRO Brandpunt 21-10-2012
Longitudinal evidence that fatherhood decreases testosterone in human males.
– Lee T. Gettler, Thomas W. McDade, Alan B. Feranil, Christopher W. Kuzawa. Proceedings of the National Academy of Sciences of the Unites States of America, September 2011, Vol. 108, No.39, p. 16194-16199.