Medische basiskennis: De zintuigen

07 Jun, 2012

Door: Els Smits

Zintuigen, ze zijn ons venster naar de buitenwereld. Dat geldt zeker voor het zicht, het gehoor, de reukzin en de smaak. Voelen doen we zowel via prikkels van buiten als van binnen. Dat maakt het gevoel een ander zintuig dan de andere vier. En is het eigenlijk wel slechts één zintuig, het gevoel? Dat optisch bedrog bestaat, heeft iedereen weleens mogen ervaren. Maar bedriegen de andere zintuigen net zo hard? Wat betekent waarnemen dan eigenlijk?

In zijn boek ‘Leven zonder voorbehoud’ schrijft Deepak Chopra: ‘De opvatting dat we precies vijf zintuigen hebben, is volkomen arbitrair. Onder de tastzin rekenen we bijvoorbeeld het vermogen om te reageren op hitte, kou, druk, de plaatsing van onze lichaamsdelen, ons lichaamsgewicht en op pijn – kortom op alles wat we ‘voelen’. Wanneer het zenuwstelsel intact is, beschikken we, volgens degenen die waarneming en gewaarwording onderzoeken, over niet minder dan zeventien zintuigen. Voor de meeste hebben we geen naam en sommige ervan staan nog ter discussie. Iedereen lijkt feromonen te kunnen opsporen, bijvoorbeeld, de kenmerkende chemische stoffen die het lichaam afscheidt wanneer iemand bang is of seksueel opgewonden. De pijnappelklier in onze hersenen wijzigt de hormoonproductie door de jaarlijkse cyclus van de zon te registreren. En slechts een klein aantal mensen rekent het zien van aura’s tot zintuiglijke waarnemingen.’

Lees het gehele artikel vanaf pagina 18 in het VNGK 4/12. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

studeerde Voeding aan de Landbouw Universiteit Wageningen en massagetherapie aan de Holos Academie. Met het werk voor Arcturus (VNIG, OrthoFyto) wil ze een bijdrage leveren aan een groeiend draagvlak voor de natuurlijke en integrale zorg.

Laat een reactie achter