Aromatherapie tijdens de bevalling

23 Oct, 2023

Door Lilian Peters

De positieve resultaten van een groot Brits onderzoek uit 20001 naar de inzet van aromatherapie tijdens de bevalling zorgden ervoor dat ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk sindsdien op grote schaal aromatherapie toepassen op hun afdeling voor bevallingen met een laag risico.
Ook in het Hospital del Vendrell, een ziekenhuis in de stad Tarragona in Spanje, wordt sinds 2012 aromatherapie ingezet als hulpmiddel bij bevallingen. Door de pijnstillende, kalmerende en troostende werking van essentiële oliën kan de toepassing ervan tijdens het geboorteproces helpen om de bevalling in goede banen te leiden.

Aromatherapie richt zich op het ondersteunen van de gezondheid, met gebruikmaking van essentiële oliën. De krachtige stoffen die deze oliën bevatten dragen bij aan het herstel van het fysiek, emotioneel en mentaal evenwicht in het lichaam. Aromatherapie is direct verwant aan fytotherapie vanwege het gebruik van planten voor therapeutische doeleinden, maar in de aromatherapie wordt uitsluitend gewerkt met aromatische planten waaruit vluchtige essences kunnen worden geëxtraheerd. Essentiele oliën zijn vluchtige, chemische verbindingen die de plant zelf aanmaakt onder invloed van de zon. Het zijn geurstoffen die planten hun specifieke geur geven. Ze liggen opgeslagen in de kleine holtes en kanaaltjes van alle delen van planten. Planten gebruiken de oliën als afweer tegen belastende en bedreigende omgevingsfactoren en trekken er ook insecten mee aan voor de bestuiving.
Essentiële oliën worden meestal gewonnen uit de aromatische plant door water- of waterdampdistillatie. Niet bij alle aromatische planten is het mogelijk om op deze manier de essences te verkrijgen. Bij sommige bloemensoorten kunnen de geurstoffen alleen geëxtraheerd worden door het gebruik van oplosmiddelen. Een andere methode om essentiële oliën te winnen, met name bij citrusvruchten, is via koude persing. De kwaliteit van de essentiële olie is van het grootste belang voor de therapeutische werking. Er zijn veel factoren die de kwaliteit beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de herkomst van de aromatische plant, het deel dat gebruikt wordt, klimaatomstandigheden, de bodemgesteldheid en het moment van oogsten.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 38 in het VNIG 6/23.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Burns E, Blamey C, Lloyd A. Aromatherapy in childbirth: An effective approach to care. British Journal of Midwifery. 2020;8 (10):639-432.
2. De la Rosa Muñoz C. (2022). Enfermería Integrativa manual práctica (pp 309 - 314). Editorial Medica Panamericana.
3. De la Rosa Muñoz C. (2022). Experiencias Integrativas en el Hospital del Vendrell. In: N. Esmel Esmel, P. Rodriguez Perez, B. Daza Molina, & S. Mejía Viana (Reds.), Enfermería Integrativa manual práctica (pp 391 - 393). Editorial Medica Panamericana.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter