De oermens bakte geen brood

17 juni 2013

Door: Ria Teeuw

Ontbijten is belangrijk! Ga ’s ochtends nooit de deur uit voordat je een stevig ontbijt tot je hebt genomen. Kies altijd volkoren brood en sla vooral geen maaltijden over. Het zijn ‘wijsheden’ waarmee we allemaal zo’n beetje zijn opgegroeid. En ze zijn nog steeds actueel. Hoewel, oervoedingsdeskundige Yvonne van Stigt zet er zeer kritische kanttekeningen bij. De meeste mensen zijn juist gebaat bij het tegenovergestelde advies dat is terug te vinden in de principes van het koolhydraatarme paleodieet. Ze legt uitgebreid uit waarom dat zo is.

Yvonne begint te vertellen: ‘Oervoeding is een manier van eten waarbij je zoveel mogelijk biologische producten gebruikt. In de oertijd bestonden er geen gif, kunstmest, pesticiden, chemicaliën en kleurstoffen. Het gaat dus om voeding die zoveel mogelijk vrij is van rommel. Ik zeg ‘zoveel mogelijk’, omdat 100% in deze tijd vrijwel onhaalbaar is. Zoals de naam al aangeeft, is het uitgangspunt: eten wat de oermens at. Dus ook geen kant-en-klare en voorgefabriceerde producten.’ Met ondeugende glimlach voegt ze eraan toe: ‘Behalve misschien een keer een stukje chocolade.’

‘Het gaat erom dat je eet wat je in de natuur vindt. In de prehistorie at niemand nog granen. De oermens bakte geen brood, want zover was hij nog niet.

Het gehele artikel is te lezen vanaf pagina 22 in het VNGK 4/13.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.