Een onconventionele kijk op kanker

13 oktober 2011

Door: Ria Teeuw

Arts Henk Fransen: ‘Er ligt een boodschap in de functie van elk orgaan.’

Een man die weet waar hij het over heeft. Hij is kundig, charismatisch en bescheiden. Als hij een voordracht houdt over zijn laatste boek ‘Bondgenoot, autobiografie van een immuuncel’ hangt de zaal aan zijn lippen. Hij behandelt veel kankerpatiënten, maar als je vraagt of hij daarin gespecialiseerd is, zegt hij: ‘Tja, daar heb ik me zo lang mee beziggehouden dat je kunt zeggen dat ik daar extra ervaring mee heb …’ Het gaat over de Apeldoornse natuurgeneeskundig arts Henk Fransen. In de afgelopen jaren heeft hij een eigen, onconventionele visie op kanker ontwikkeld. Onconventioneel, maar aan de andere kant eigenlijk ook zó logisch.

Henk wil echter geen label als arts in uitsluitend deze richting: ‘Ik heb jarenlang eigenlijk voornamelijk mensen met kanker geholpen, maar ik behandel ook andere cliënten. Mijn leven is vanzelf zo gelopen. Wat ik heb geleerd van mensen met kanker, is van toepassing op alle ziekten. De laatste jaren vind ik het fijn om weer breder te werken. Maar door mijn voorgeschiedenis is zestig à zeventig procent van mijn cliënten kankerpatiënt. En ja, als die hulp vragen en mijn praktijk is vol, dan krijgen die wel voorrang.

‘Interesses en zingeving behoren tot één van de vijf niveaus waarmee ik werk. Ik kijk op het fysieke, het emotionele, het denk-, het sociale en het spirituele niveau. Op elk daarvan zijn mogelijk knelpunten te vinden die met het ziekteproces en de oorzaak daarvan te maken hebben. Voor mij heeft het spirituele niveau te maken met zingeving, met wat je hier komt doen’, aldus Henk Fransen.

Het gehele artikel is te lezen vanaf pagina 62 in het VNGK 6/11

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.