Nature by the Sea: Eerste hulp bij therapieresistente patiënten

17 augustus 2011

Door: Ellen Vunderink

Op een regenachtige dag in juni vond in Scheveningen voor de zesde maal het symposium ‘Nature by the Sea’ plaats. Het symposium was georganiseerd door Energetica Natura en RP Vitamino Analytic.

Het thema van het symposium was ‘eerste hulp bij therapieresistente cliënten’. Alle vier de voordrachten hadden bij dit thema de integrale aanpak als invalshoek gekozen

Dr. Trudy Vlot beet het spits af. Tijdens dit symposium sprak zij over de invloed van onze geest op onze genezing.

De tweede voordracht werd gegeven door dr. Pieter Lanoye. Hij legt zich in het bijzonder toe op darmpathologie, fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Pieter Lanoye begon zijn verhaal met het advies om iedere cliënt bij het eerste consult te vragen wat hij van je verwacht, en om dit antwoord altijd op te schrijven.

Bart van Roosendaal is expert in non-verbale communicatie, en trainer/coach. Hij liet de zaal zien dat reactiepatronen zoals we die allemaal kennen, ook in de mimiek, houding en het gedrag van een mens, te zien zijn. Dat lijkt een open deur’, maar de minimale details waarvoor Bart aandacht vroeg, kunnen je ondersteunen in het integraler invoelen van degene die je tegenover je hebt, zodat je beter op de behoeften en impulsen van deze mens kunt reageren.

Drs. Ralf Abels is directeur van RP Vitamino. Hij is bioloog, heilpraktiker en Acupuncturist. Zijn betoog was een pleidooi om een patiënt die niet volgens verwachting op een therapie reageert, niet ‘zomaar’ in de psychische hoek te duwen. Ralf Abels gaat ervan uit dat de sensitiviteit van de patiënt maakt dat hij niet, of anders dan verwacht, reageert op een behandeling.

Het complete artikel leest u vanaf pagina 58 in VNGK 5/11