Onbedoelde consequenties van een glutenvrij dieet

13 april 2017

Glutenvrije diëten genieten de laatste jaren een toenemende populariteit onder de bevolking van westerse landen. Lang niet iedereen die glutenvrij eet, doet dat vanwege coeliakie of een glutenovergevoeligheid. Veel mensen laten gluten staan omdat ze denken dat het gezonder voor ze is. Dat is een interessante trend waar de voedingsindustrie gretig op inhaakt; het aantal glutenvrije producten in de schappen stijgt enorm de laatste jaren. Maar met het uitsluiten van alle glutenbevattende producten mis je natuurlijk ook allerlei andere belangrijke en beschermende voedingsstoffen. Een tarwekorrel bevat per slot van rekening veel meer dan alleen het plakkerige gliadine. En een ander belangrijk punt: wat eet je ervoor in de plaats?

Lees het gehele artikel op pagina 53 in het VNGK 3/17.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50

Bronvermelding:
Catherine M. Bulka, Matthew A. Davis, Margaret R. Karagas, Habibul Ahsan, Maria Argos. The Unintended Consequences of a Gluten-Free Diet. Epidemiology, 2017; 1