Richard de Leth, de man achter Oersterk

22 oktober 2013

Door: Els Smits

Ruim een jaar geleden schudde Richard de Leth een hoop mensen wakker met zijn spraakmakende boek OERsterk. In april dit jaar volgde het boek OERsterk Koken!, met tips en recepten. Op je dertigste al twee goed verkopende boeken geschreven hebben, dat doen niet veel mensen hem na. Wie is toch die Richard en wat heeft hij nog meer in zijn mars?

Zijn praktijkdeur staat open en er lopen wat klusjesmannen rond. Geboor en getimmer maken duidelijk dat er een verbouwing aan de gang is. Richard zit achter zijn computer en heet me welkom met een koel glas water met citroen. Voor me zit een jonge man die popelt om te vertellen. Als hij van wal steekt, is er op het boren boven ons hoofd na geen speld meer tussen te krijgen.

‘Als kind wilde ik dierenarts worden, maar toen ik me realiseerde dat mensen ook fascinerende wezens zijn, besloot ik arts te worden. In 2002 begon ik aan de studie geneeskunde bij de VU in Amsterdam. Tijdens de theoretische fase in de eerste vier jaar leer je alles over de fysiologie, anatomie, de afwijkingen die in alle systemen kunnen plaatsvinden. Je kijkt door de microscoop, bent op de snijzaal, leert welke medicijnen je kunt inzetten, waar ze aangrijpen. Dat vond ik fantastisch, die hele theorie hoe ons lichaam functioneert. Anatomisch, fysiologisch, lichaam-geest, psychiatrie, psychologie. En wat dacht je van de ervaringen op een snijzaal? Dat je al in het eerste studiejaar met medestudenten een aan de wetenschap geschonken menselijk lichaam volledig mag ontleden. Het fascineerde me enorm.

Meer informatie:
www.richarddeleth.nl
www.oersterk.nu

Lees het gehele artikel vanaf pagina 10 in het VNGK 6/13.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.