Tinnitus

24 Feb, 2021

Door Angela Dol

Inmiddels twee miljoen Nederlanders hebben last van tinnitus. Zij horen één of meer geluiden in hun hoofd die voor de buitenwereld niet waarneembaar zijn. Bij tinnitus speelt luisteren en communicatie een belangrijke rol. De rode draad is communicatie is tussen onze fysieke, mentale, emotionele en spirituele aspecten.

Het hoeft nauwelijks betoog dat langdurige blootstelling aan geluiden in het hoofd tot problemen kan leiden. Mensen die daar continu mee te maken krijgen, ondervinden na verloop van tijd regelmatig ernstige problemen zoals uitputting en of fysieke klachten, depressiviteit, concentratie- en geheugenproblemen. Een sociaal isolement kan het gevolg zijn van deze klachten.

Tinnitus valt in de categorie van SOLK (somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten). Dat betekent dat er geen doelgerichte remedie voor is maar dat tinnitus wel als een serieuze aandoening beschouwd wordt. De huisarts verwijst patiënten meestal naar de kno-arts. Persoonlijk ben ik van mening dat de specialismes neurologie en psychologie ook van groot belang zijn. Bij audiologische centra zie je dat deze bundeling van specialismen vaak al heeft plaatsgevonden.

Tinnitus kan door wel 50 triggers of aanjagers veroorzaakt worden. Denk hierbij aan problemen in het oor of in relatie tot het zenuwstelsel, schade door letsel, ziektes, tand- en kaakgerelateerde behandelingen en geneesmiddelen. Het is nuttig om in de anamnese breed uit te vragen naar overige klachten en/of aandoeningen. Een biografie en ziektehistorie inclusief traumatische ervaringen bieden een leidraad om de tinnitus te kunnen duiden. Traumatische ervaringen beïnvloeden het zenuwstelsel mogelijk nog steeds en kunnen zo (onbewust) een relatie met de tinnitus vormen.
Er zijn geneesmiddelen die tinnitus veroorzaken of verergeren volgens de American Tinnitus Association (ATA).1 Een aantal van die middelen zijn paracetamol, aspirine, ibuprofen, diclofenac, bloeddrukverlagers als furosemide, cholesterolverlagers als atorvastatine en rustgevende middelen als valium en diazepam. Ook de bekende suikervervanger aspartaam staat op de lijst.

Meer informatie: www.angeladol.nl, www.astrologieinapeldoorn.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 52 in het VNIG 2/21.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. American Tinnitus Association. Prescription Medications, Drugs, Herbs& Chemicals Associated with Tinnitus. (2013) www.ata.org
2. Loman A. Reader Segment Massage. 1992
3. Ruediger Dahlke. Ziekte als symbool. 1998. Rijswijk: Elmar. ISBN 9789038906294
4. Wagenaar, Olav. Eerste hulp bij oorsuizen. 2012. Koog aan de Zaan: Poiesz. ISBN 9789491549311

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter