Voeding als remedie?

21 december 2016

Door: Toine de Graaf

Dat voeding een positief effect kan hebben op de gezondheid, wordt breed onderkend. Ziektepreventie is anno 2016 moeilijk voor te stellen zonder oog voor voedingsgewoonten. Maar wat als iemand al ziek is? Binnen de natuurgeneeskunde weten we dat ook dán voeding (en voedingssupplementen) een belangrijke rol kunnen spelen en bijdragen aan herstel. Het goede nieuws is dat dit inzicht langzaam maar zeker terrein wint binnen de gezondheidszorg, met dank aan Stichting Voeding Leeft. Het is veelzeggend dat het thema van het 5e Arts en Voeding Congres luidde: ‘Curatieve voedingsinterventies’. Een verslag van een bijzondere congresdag.

Vijf jaar geleden organiseerde Stichting Voeding Leeft het eerste Arts en Voeding Congres, in een zaaltje van het Kennemer Gasthuis in Haarlem. Afgelopen juni vond de vijfde editie plaats, in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Honderden bezoekers (voornamelijk artsen) woonden het congres bij, dat in het teken stond van ‘voeding als remedie’. Op dit moment is de gezondheidszorg nog vooral georiënteerd op medicatie. ‘Regelmatig blijkt deze aanpak slechts symptoombestrijding’, aldus Stichting Voeding Leeft op haar website. Het klassieke voorbeeld is diabetes type 2: ‘Dat voeding in de context van een bredere leefstijlaanpassing hier een remedie kan zijn, krijgt ook in de westerse wereld steeds meer aanhangers.’

Meer informatie: www.voedingleeft.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 38 in het VNGK 6/16.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.