Balneotherapie helpt ouderen met artrose

30 april 2018

Het kuren grijpt terug op een eeuwenoude traditie. Onderzoekers van de Universiteit van Istanbul in Turkije, een land met een rijke ervaring als het gaat om balneotherapie, onderzochten hoe mensen met gewrichtsslijtageklachten zich na een kuur met watertherapie en kleipakkingen voelden.

Ze bestudeerden de dossiers van 235 oudere patiënten (> 65 jaar) met algehele-, rug-, nek-, knie-, hand-, of heupartrose die in een medisch kuurcentrum behandeld werden met balneotherapie. De hydrotherapie bestond uit een kuurbad van twintig minuten in water met een temperatuur van 36-38 graden. Daarna werd een kleipakking met een temperatuur van 42-43 graden gedurende twintig minuten op pijnlijke gewrichten geplaatst. De hydro- en kleitherapie werd gedurende twee weken dagelijks herhaald.

Klei bestaat uit humus en mineralen en wordt onder invloed van geologische en biologische processen over de loop van de eeuwen gevormd. Zwavel, een van de mineralen in klei, is van belang voor de aanmaak van synoviaal vocht tussen de gewrichten. Balneo- en hydrotherapie stimuleren verder de doorbloeding van gewrichten, wat het herstelproces bevordert.

Door de kuur verbeterden pijn, welzijn en functie van de gewrichten bij alle patiënten, met uitzondering van degenen met heupartrose. Er werden geen bijwerkingen vastgesteld. Op basis van deze studie blijkt een kuur met water en klei effectief voor pijnvermindering en verbetering van functie bij ouderen met artrose. (Kardeş et al., 2018)

Bron:
Kardeş, S., Karagülle, M., Geçmen, İ., Adıgüzel, T., Yücesoy, H., & Karagülle, M. Z. (2018). Outpatient balneological treatment of osteoarthritis in older persons : A retrospective study. Zeitschrift Fur Gerontologie Und Geriatrie.