Bewegen het nieuwe medicijn

31 Aug, 2016

Door: Fleur Kortekaas

Steeds vaker wordt, onder meer in onderzoek, de energie die je verbruikt als je beweegt en sport uitgedrukt in MET. De MET-waarde ofwel het metabool equivalent is een meeteenheid binnen de fysiologie voor de hoeveelheid energie die een bepaalde fysieke inspanning kost ten opzichte van de hoeveelheid benodigde energie in rust. Eén MET komt overeen met de ruststofwisseling, de hoeveelheid energie die verbruikt wordt tijdens stilzitten. MET is dus afhankelijk van hoeveel je weegt, je basaalstofwisseling en de mate van de inspanning.
De WHO beveelt momenteel 600 MET-minuten beweging per week, oftewel 20 minuten per dag aan. Dat is ongeveer 150 minuten wandelen of 75 minuten rennen per week.

Uit een recente meta-analyse blijkt dat gezondheidsvoordelen van beweging pas bij 3.000-4.000 MET-minuten per week ontstaan, en het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie te laag is. Met 3.000-4.000 MET-minuten per week kan men de kans op diabetes, hartklachten en darmkanker verlagen. Bijvoorbeeld, personen met een totaal activiteitsniveau van 600 MET minuten per week hadden een 2% lager risico van diabetes, vergeleken met mensen die de hele dag zaten. Een stijging van 600 naar 3.600 MET minuten verlaagde het risico met een extra 19% (Kyu et al., 2016).

Onderzoeker Hmwe Kyu: ‘Met dagelijks 10 minuten de trap op- en aflopen, 15 minuten stofzuigen, 20 minuten tuinieren, 20 minuten rennen en 25 minuten fietsen of wandelen haal je ongeveer 3.000 MET-minuten per week’. Uit de analyse blijkt vooral het risico van een zittend bestaan: zitten lijkt het nieuwe roken te zijn en bewegen het nieuwe medicijn. Op basis van deze studie lijken de Nederlandse beweegnormen van 30 minuten per dag matig tot intensief bewegen bijgesteld te moeten worden.

Bron:
Kyu, H. H., Bachman, V. F., Alexander, L. T., Mumford, J. E., Afshin, A., Estep, K., … Forouzanfar, M. H. (2016). Physical activity and risk of breast cancer, colon cancer, diabetes, ischemic heart disease, and ischemic stroke events: systematic review and dose-response meta-analysis for the Global Burden of Disease Study 2013. BMJ, 354, i3857. doi:10.1136/bmj.i3857

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter