Bijna helft reumapatiënten kiest voor alternatieve behandeling

3 juli 2014

Van de 10 mensen met reuma hebben er 4 ooit een alternatieve behandeling ondergaan. Hun voornaamste motief is dat zij zelf iets aan hun klachten willen doen. 54% geeft aan veel baat te hebben bij de alternatieve behandeling. Dat blijkt uit onderzoek van het Reumafonds Panel bij de publicatie van het boek Reuma & alternatieve behandelmethoden van prof. dr. Hans Rasker en dr. Bart van den Bemt. Dit boek is via de website van het Reumafonds te bestellen.
 

Het Reumafonds merkt dat mensen met een reumatische aandoening behoefte hebben aan goede informatie over behandelmethoden. Niet alleen over reguliere behandelingen door een reumatoloog of huisarts, maar ook over alternatieve en complementaire behandelingen.

Uit onderzoek onder 1735 deelnemers van het Reumafonds Panel blijkt dat de meest gekozen alternatieve behandelingen acupunctuur (40%), voedings-supplementen / vitaminen (35%) en homeopathie (25%) zijn.

Reumafonds & alternatieve behandelmethoden
Directeur Lodewijk Ridderbos: 'We merken in onze contacten met mensen met reuma dat zij veel belangstelling hebben voor alternatieve behandelmethoden. Als Reumafonds willen we hen graag goed en zorgvuldig voorlichten. Daarom geven wij nu het naslagwerk Reuma & Alternatieve behandelmethoden uit. In dit boek beschrijven prof. dr. Hans Rasker en dr. Bart van den Bemt wat er wetenschappelijk bekend is over vrijwel alle alternatieve en complementaire behandelingen. Het blijft natuurlijk een zaak van patiënt en reumatoloog over welke behandeling gekozen wordt.'