Binnenkort: Cardioloog bepleit gezonde leefstijl in het Europese Parlement

3 april 2018

Dr. Aseem Malhotra, de internationaal bekende Britse cardioloog en anti-medicijnactivist, zal op 12 april tussen 15.00 en 17.00 uur het Europese Parlement toespreken over de winst die te behalen is met gezonde leefstijl als medicijn. Hij zal onder meer toelichten waarom beleidsmakers het EU-gezondheidsbeleid drastisch zouden moeten aanpassen.

Als een van de meest invloedrijke cardiologen, leidt dr. Aseem Malhotra een campagne tegen overmatig suikergebruik en onnodig medicijngebruik. Na zijn documentaire ‘The Big Fat Fix’ schreef hij het internationale bestsellerboek ‘The Pioppi Diet’, dat wereldwijd vertaald en verspreid is.
Hij gaat vooral prominent in de aanval op het standaardadvies betreffende verlaging van de consumptie van verzadigd vet ten behoeve van een lager risico op hart- en vaatziekten. Hij hekelt ‘de obsessie’ van het gangbare medische beleid met niveaus van totaalcholesterol. Dit heeft volgens hem geleid tot de overmedicatie met statines van miljoenen mensen. En het heeft de aandacht afgeleid van de grootste risicofactor, namelijk atherogene dyslipidemie (laag HDL-cholesterol en hoog triglyceridengehalte). Volgens Malhotra is overdiagnose en overbehandeling het gevolg, hetgeen vervolgens de grootste bedreiging vormt voor de gezondheidszorg. Alleen al in Engeland zou dit beleid leiden tot twee miljard aan extra kosten door onnodige testen en behandeling.

Dr. Malhotra zal in het Europese Parlement spreken en vragen beantwoorden. Helaas is er, voor zover bekend, geen livestream van het evenement, maar we wilden u graag op de hoogte stellen van dit hoopgevende pleidooi voor een gezonde leefstijl als medicijn.