Boliviaanse jager-verzamelaars hebben de gezondste bloedvaten

03 Apr, 2017

Onderzoekers bestuderen al sinds 2002 een hedendaagse pre-industriële bevolking genaamd de Tsimane (uitgesproken chee-MAH-nay), die hun dagen jagend, vissend, foeragerend, en landbouw bedrijvend doorbrengen in de Boliviaanse Amazone. En wat wetenschappers zagen, waren de laagste niveaus van atherosclerose ooit geregistreerd, zoals ze vermelden in een studie, gepubliceerd in The Lancet (Kaplan et al., 2017).

De onderzoekers kwamen elke 18 maanden in deze Tsimane dorpen langs, voor het verzamelen van gegevens en het verrichten van medische diensten. Een 80-jarige uit de groep van de Tsimane heeft dezelfde vasculaire leeftijd als een Amerikaan in zijn of haar midden jaren vijftig. De Tsimane mensen hebben de laagste gerapporteerde niveaus van vasculaire veroudering. Coronaire atherosclerose (verharding van de slagaders) komt vijf keer minder vaak voor dan in de VS, zo toont het onderzoek aan.

‘Als we een dramatisch verschil in vermindering van hart- en vaatziekten willen bereiken, moeten we de bevolking zien te bewegen tot een gezondere levensstijl,’ zei hoofdonderzoeker Kaplan. ‘Misschien is het uiterste dat we zien in deze Boliviaanse jager-verzamelaars bevolking niet praktisch voor alle Westerlingen ‘Maar we in die richting moet gaan.’

Onlangs promoveerde psycho-neuro-immunoloog, fysiotherapeut en fysioloog Leo Pruimboom op een op de jager-verzamelaar nagebootste leefstijl-beweegkuur. De door hem ontwikkelde tiendaagse nabootsing van een jager-verzamelaarsleefstijl heeft een gunstig effect op verschillende maten voor de gezondheid van 51 gezonde proefpersonen en twee personen met fybromyalgie. Er was een significante daling van lichaamsgewicht en BMI en mediaanwaarden van onder meer insuline, triglyceriden en totaalcholesterol lieten eveneens een daling zien (Pruimboom, Ruiz-Núñez, Raison, & Muskiet, 2016).

Bron:
Kaplan, H., Thompson, R. C., Trumble, B. C., Wann, L. S., Allam, A. H., Beheim, B., … Thomas, G. S. (2017). Coronary atherosclerosis in indigenous South American Tsimane: a cross-sectional cohort study. Lancet (London, England).

Pruimboom, L., Ruiz-Núñez, B., Raison, C. L., & Muskiet, F. A. J. (2016). Influence of a 10-Day Mimic of Our Ancient Lifestyle on Anthropometrics and Parameters of Metabolism and Inflammation: The ‘Study of Origin.’ BioMed Research International, 2016, 1–9.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter