Britse minister van Financiën Osborne kondigt suikerheffing op frisdrank aan

31 Mar, 2016

Door: Fleur Kortekaas

Engeland gaat belasting heffen op frisdrank met een hoog suikergehalte. De suikerheffing gaat in 2018 van kracht en tot die tijd kunnen frisdrankproducenten de hoeveelheid suiker in hun producten omlaag brengen. Zo heeft de Engelse minister van Financiën besloten.

Voor frisdrank met een suikergehalte van meer dan vijf gram suiker per honderd milliliter (zoals Fanta, Sprite, Capri Sun en Schweppes) gaat over twee jaar een heffing gelden van omgerekend 23 eurocent. Voor drankjes die de acht gram suiker per honderd milliliter overschrijden (zoals Coca cola en Red Bull) is de heffing nog niet bepaald. De wens van de overheid en voorvechters voor gezondheid, zoals TV kok Jamie Oliver, is een heffing van 20%.

In zijn speech in het Engelse parlement beargumenteerde Osborn ‘Kinderen van vijf consumeren hun lichaamsgewicht in suiker per jaar.’ Deskundigen voorspellen dat binnen één generatie meer dan de helft van alle jongens en 70 procent van de meisjes overgewicht zullen krijgen. Een van de grootste bijdragen aan obesitas bij kinderen is suikerhoudende dranken. Een blikje cola bevat negen theelepeltjes van suiker. Sommige populaire dranken maar liefst 13. Dat is meer dan het dubbele van een aanbevolen dagelijkse inname toegevoegde suiker voor kinderen.

In een eerste reactie zei Coca-Cola UK baas Leendert den Hollander: ‘Hoewel wij het probleem onderkennen, geloven wij niet dat de suikerbelasting de juiste aanpak is van het overgewichtprobleem onder kinderen.’ In landen zoals Frankrijk en Mexico waar deze suikerheffing al eerder is doorgevoerd, heeft het heffen van extra belasting op frisdrank niet geleid tot gedragsverandering.

In Nederland proberen initiatieven van de GGD zoals de Gezonde schoolkantine en de Gezonde sportkantine een halt te brengen aan de beschikbaarheid van vette, suikerrijke ongezonde snacks.

Bron:
The Guardian

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter