Bruin vet te activeren met lichaamseigen stoffen

27 juni 2016

Door: Fleur Kortekaas

Schildklierhormoon en galzuren spelen een rol bij de activatie van bruin vet. Die ontdekking van promovenda Evie Broeders kan een stap betekenen in de strijd tegen overgewicht en obesitas. Uit haar promotieonderzoek aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum blijkt bruin vet geactiveerd te kunnen worden met deze lichaamseigen stoffen.

Naast wit vet, dat zorgt voor de opslag van energie, beschikt het lichaam ook over een ander soort vet: bruin vet. De primaire functie van bruin vet is warmteproductie door middel van het verbranden van vetzuren en suikers. Bekend is, dat bruin vet wordt geactiveerd door blootstelling aan koude. Het bruin vet zorgt er dan door warmteproductie voor, dat het lichaam op temperatuur blijft. Bij dit proces gaat het energieverbruik omhoog. Op deze manier zou bruin vet een rol kunnen spelen bij het bestrijden van overgewicht en obesitas.

Maar behalve blootstelling aan kou zijn er nog andere manieren om bruin vet te activeren. Broeders heeft met haar onderzoek aangetoond dat activatie en energieverbruik van bruin vet ook kan door de toediening van lichaamseigen stoffen als schildklierhormoon en/ of galzuren.

Toekomstig onderzoek zal moeten uitwijzen in hoeverre het inderdaad mogelijk is mensen met overgewicht en obesitas te laten afvallen door toediening van lichaamseigen stoffen als schildklierhormoon en/ of galzuur. Broeders: ‘Zover zijn we nog lang niet, maar hier liggen wel kansen. Mogelijk zelfs door toediening van een combinatiemedicijn.’ Galzuur is momenteel al in tabletvorm beschikbaar. Het is een bekend medicijn, en wordt gebruikt ter behandeling van cholesterolgalstenen. Broeders promoveerde onlangs aan de Universiteit Maastricht op het proefschrift getiteld Pathways for brown adipose tissue activation in humans (Broeders et al., 2016).

Bron:
Broeders, E. P. M., Vijgen, G. H. E. J., Havekes, B., Bouvy, N. D., Mottaghy, F. M., Kars, M., … van Marken Lichtenbelt, W. D. (2016). Thyroid Hormone Activates Brown Adipose Tissue and Increases Non-Shivering Thermogenesis–A Cohort Study in a Group of Thyroid Carcinoma Patients. PloS One, 11(1), e0145049. doi:10.1371/journal.pone.0145049