Cannabinoïden bij misselijkheid door chemotherapie

12 Dec, 2017

Misselijkheid en overgeven zijn vervelende, veelvoorkomende bijwerkingen van chemotherapie. Bijna 75% van de patiënten die wordt behandeld met chemotherapie ondervindt hier last van. Volgens het Bureau voor Medicinale Cannabis (de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de productie van cannabis voor medicinale doeleinden) zijn er voldoende wetenschappelijke gegevens die aantonen dat cannabis (hennep) werkzaam is bij misselijkheid en braken als gevolg van chemotherapie bij kanker.

Op de website van het KWF wordt dit in twijfel getrokken. Het KWF zegt dat het te optimistisch is om te denken dat cannabis bij bovengenoemde klachten altijd werkt. Uit een vergelijkend onderzoek, waarin 79 cannabisstudies kritisch werden getoetst, blijkt dat de wetenschappelijke bewijsvoering niet altijd even sterk is. De bewijskracht voor verbetering van misselijkheid en overgeven bij chemotherapie werd zelfs als zwak geclassificeerd.

Onlangs doorzocht een Braziliaanse onderzoeksgroep deze vraag opnieuw. In hun systematische analyse vonden zij 2206 publicaties, waaruit uiteindelijk vijf studies (systematische reviews) van voldoende kwaliteit werden geëxtraheerd (Schussel et al., 2017).
Uit deze vijf kwalitatief hoogwaardige studies bleken cannabinoïden een grotere werking te hebben ten opzichte van placebo. En een gelijke werking als het anti-emeticum prochorperazine. Patiënten gaven over het algemeen de voorkeur aan cannabinoïden. Onderzoekers concludeerden dat cannabinoïden een waardevolle behandeloptie bieden, ondanks de slaperigheid en het concentratieverlies dat soms met het gebruik gepaard gaat. Meer onderzoek is echter nodig.

Bron:
Schussel, V., Kenzo, L., Santos, A., Bueno, J., Yoshimura, E., de Oliveira Cruz Latorraca, C., … Riera, R. (2017). Cannabinoids for nausea and vomiting related to chemotherapy: Overview of systematic reviews. Phytotherapy Research.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter