Communicatie tussen genen en de darmmicrobiota verstoord bij de ziekte van Crohn

7 juli 2016

Door: Fleur Kortekaas

Sommige genen, betrokken bij het ontstaan van de ziekte van Crohn, maken cellen ongevoelig voor afweersignalen van gunstige darmbacteriën.

De Bacteroides fragilis darmmicrobe maakt boodschapperstoffen die het immuunsysteem kalmeert. Deze signalen onderdrukken ontstekingen in intestinale cellen. De stoffen bevinden zich in blaasjes, zogenaamde buitenmembraan vesicels (OMVs). Zoals brieven binnenin enveloppen, reizen de berichten in deze beschermende zakjes of OMVs. Defecte genen die geassocieerd worden met de ziekte van Crohn bemoeilijken de ontvangst van dergelijke gunstige afweerberichten, zo berichten onderzoekers onlangs in het tijdschrift Science. Door de ziekte van Crohn aangetaste darmcellen verstaan de boodschappen niet. Dit zou een van de redenen kunnen zijn waarom het geven van probiotische bacteriën aan mensen met de ziekte van Crohn niet altijd tot de gewenste resultaten leidt.

Het gaat hierbij vooral om de communicatie tussen genen en darmmicroben. De bevindingen zijn de eerste aanwijzingen die de rol van genen en gunstige darmmicroben bij inflammatoire darmziekte met elkaar in verbinding brengen, zegt bioloog Brett Finlay van de University of British Columbia in Vancouver. ‘Dit is een belangrijke stap voorwaarts op dit gebied. Menselijke genen en vriendelijke darmmicroben werken samen om de ontsteking te controleren’, zegt hij. ‘En wanneer dat in de war raakt, gaat er van alles mis.’

Wetenschappers weten niet waarom bij auto-immuunziekten de afweer op hol kan schieten. Maar onderzoekers hebben de ziekte van Crohn gekoppeld aan verstoringen in bijna 200 genen, met inbegrip van ATG16L1 en NOD2, die slechte bacteriën in de darm doden. Bovendien is de samenstelling van de darmmicroben bij mensen met de ziekte van Crohn anders dan die van gezonde mensen.

Uit de studie blijkt niet alleen de miscommunicatie van zieke darmcellen. Toen alleen de inhoud van de OMV-blaasjes aan zieke darmcellen werd gegeven, dus de brief zonder de envelop, verminderde dit de ontsteking in de cellen wel. De onderzoeksresultaten zijn baanbrekend omdat ze op termijn mogelijkheden zouden kunnen bieden voor het behandelen van de ziekte van Crohn (Chu et al., 2016).

Het hele artikel is hier te lezen.

Bron:
Chu, H., Khosravi, A., Kusumawardhani, I. P., Kwon, A. H. K., Vasconcelos, A. C., Cunha, L. D., … Ernst, P. B. (2016). Gene-microbiota interactions contribute to the pathogenesis of inflammatory bowel disease. Science (New York, N.Y.), 352(6289), 1116–20. doi:10.1126/science.aad9948