Concentratie-boost met petitgrain-geur

3 april 2017

Aromatherapie met petitgrain verbetert de werkprestaties door het in balans brengen van het autonome zenuwstelsel. Dit concluderen wetenschappers van de Universiteit van Barcelona. Zij onderzochten de werking van petitgrain-olie op concentratiebevorderende en stressreducerende eigenschappen ((Huang & Capdevila, 2017).

Volwassen mannen en vrouwen namen deel aan het onderzoek, allen medewerkers van de universiteit. Ze werkten in klaslokalen aan computers met petitgrain-geur, of met amandelgeur (controlegroep). Werkproductie, stemming en hartritmevariabiliteit werden voor, tijdens en na het verstuiven van de geuren en de concentratieoefening gemeten.

Petitgrain olie (Citrus aurantium) staat vooral bekend om haar weldadige uitwerking op het hart en de emoties. Haar geurige aroma is fris, bloemig, zoetig en houtachtig. Uit de resultaten van de studie blijkt dat de olie stress reduceert en de concentratie verbetert. Dit komt doordat een autonoom evenwicht van het sympathische/parasympathische systeem wordt bereikt op basis van een samenspel van de belangrijkste onderdelen van petitgrain (linalyl acetaat, linalool, en myrceen). Het uiteindelijke effect is een verbetering van de mentale en emotionele toestand.

Bron:
Huang, L., & Capdevila, L. (2017). Aromatherapy Improves Work Performance Through Balancing the Autonomic Nervous System. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 23(3), 214–221.