Cranio Sacraal de ZEN in lichaamswerk: Doen door niet-doen

21 december 2010

18 oktober 2010

Leven doet soms pijn. Soms al vanaf onze geboorte. Misschien zelfs al daarvóór. Nu is pijn wel het laatste wat we willen voelen. We doen er alles aan om het te vermijden. Gelukkig maar. Anders redden we het niet. We gebruiken allerlei slimmigheidjes om onze pijn te verzachten. Daar is meestal wel wat extra spanning voor nodig. Voor een poosje is dat niet zo erg. Maar soms houden we die spanning zo lang vast, dat we niet eens meer weten over welke pijn het gaat. Doet het nog wel pijn? De spanning zélf gaat pijn doen.

Cranio is gebaseerd op stilte en geduld. We werken met het allereerste systeem dat zich vormt nadat het eitje bevrucht is. Rond dit systeem zal ons volledige lichaam ontstaan. Dit systeem weet wie we zijn en wat we te doen hebben. Vandaar dat we met deze therapie de meest subtiele en directe weg naar de kern van ons wezen kunnen nemen.

Het Cranio-Sacrale systeem
Diep in ons lichaam gebeurt het nog vanzelf: spannen – ontspannen. Binnen onze schedel en wervelkolom. Daar zitten onze hersenen, ons ruggenmerg, vocht en vliezen, die samen het het Cranio-Sacrale systeem vormen. Dit systeem krimpt in en zet uit, spant en ontspant in een eigen ritme. Heel rustig en rustgevend; 6 tot 12 keer per minuut. Het heeft uitlopers tot in de kleinste uithoeken van ons lichaam. We kunnen het ritme dan ook op veel plaatsen voelen. Alles wat er in ons lichaam gebeurt wordt door dit systeem geregeld. Het heeft graag lekker de ruimte, dan werkt het het best.

De behandeling
In een Cranio-Sacraal behandeling wordt er op een zachte manier contact gemaakt met de beweging van het cranio-sacrale systeem. De weefsels herkennen dit zeer rustgevende ritme en worden er door uitgenodigd spanningen los te laten en mee te gaan in die weldadige deining. Die boodschap verspreidt zich door het hele lichaam. Ook ons brein wordt er gunstig door beïnvloed. Er komt weer beweging op plaatsen waar het koud en star was, rust op plekken van drukte en chaos.

Het Cranio-Sacrale systeem bewerkstelligt zo van binnenuit de diepste mogelijke ontspanning van het hele organisme en zo ook meer ruimte voor zichzelf.

Lees verder >