Cranio-sacraaltherapie: concept van ritme en stillpoints

11 november 2009

Cranio-sacraaltherapie: concept van ritme en stillpoints

Heb je je ook wel eens verbaasd afgevraagd hoe het komt dat veel mensen nog nooit van iets hebben gehoord, terwijl dat voor jou de normaalste zaak van de wereld is? Vooral als je in je werk met natuurgeneeswijzen te maken hebt en daar opleidingen in hebt gevolgd, is de kans groot dat je omringd bent met mensen die daar ook mee te maken hebben. Bovendien is de uitdrukking: soort zoekt soort. Dan kun je soms wel vreemd opkijken als je met iemand praat die bijvoorbeeld nog nooit van energetische geneeskunde heeft gehoord, of van healing, of van het woord orthomoleculair. Begrippen die voor de meeste van ons gesneden koek zijn, maar voor een groot deel van de mensen totaal onbekend terrein. Gelukkig is er al veel veranderd sinds pakweg twintig jaar geleden en hebben natuurgeneeswijzen sindsdien flink terrein gewonnen.

Als mensen mij vragen wat ik zoal aanbied in mijn natuurgeneeskundige praktijk dan som ik op: vitali-teitsmassage, orthomoleculaire geneeskunde, cra-nio-sacraaltherapie. Bij de laatste krijg ik dan vaak de reactie: wat is dat? Voor mijn gevoel moet cranio inmiddels wijd en zijd bekend zijn, ook merk ik dat de opleidingen daarvan soms wachtlijsten moeten hanteren om leerlingen toe te laten. Maar toch blijkt een groot deel van de bevolking er nog nooit van gehoord te hebben. Mijn collega’s in het complementaire circuit hebben er allemaal allang van gehoord. Of ze ook allemaal weten wat het precies inhoudt is maar de vraag. Want het is niet zomaar in een paar zinnen uit te leggen. Daarom leek het me een goed idee om er in dit blad iets meer over te vertellen.

Ria Teeuw (redactie VNGK)

Uitgebreide artikelen van de hand van Ria Teeuw (eindredactrice van VNGK) vindt u op pagina 40 en 41 van VNGK 3/09 en op pagina 43 t/m 45 van VNGK 2/09.