Cupping-therapie voor sporters

20 Mar, 2018

De fantastische prestatie van zwemmer Michael Phelps op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016, ging samen met grote publiciteit voor de cupping-therapie waar hij gebruik van maakte. Hij zette de therapie in de schijnwerpers als een manier om snel te herstellen van metabool zware inspanning, pijn te verminderen ten gevolge van de verzuring en spierstijfheid op te heffen door de lokale stimulatie van de bloedsomloop. Maar wat zegt de wetenschap over deze therapie?

The Journal of Alternative and Complementary Medicine (JACM) publiceerde onlangs een nieuwe systematische review waarin de resultaten van elf cupping-studies met in totaal bijna 500 deelnemers in kaart worden gebracht. De publicatie, geschreven door Romy Lauche, van de Technische Universiteit van Sydney, Australië, samen met collega’s van het Endeavour College of Natural Health in Fortitude Valley, Australië en de Universiteit van Duisburg-Essen in Duitsland, is gratis beschikbaar via de link onderaan dit nieuwsbericht.

Ondanks de vermelding van bepaalde gunstige effecten, zoals verminderde pijnbeleving en verbeterde beweeglijkheid, vonden de auteurs van het artikel de uitgevoerde studies van slechte kwaliteit en onvoldoende betrouwbaar. Daarom konden er op basis van dit materiaal geen aanbevelingen voor cupping worden geformuleerd. De onderzoekers pleiten voor meer en goed uitgevoerd onderzoek naar de werking van cupping, een therapie die eigenlijk al duizend jaar bestaat.

Onderzoeker Lauche stelt: ‘Cupping therapy is een klassiek voorbeeld waarin onderzoek achterloopt op praktijkervaringen.’ Ze hoopt dat het verschijnen van deze systematische review een impuls geeft om hier meer onderzoek naar te doen (Bridgett, Klose, Duffield, Mydock, & Lauche, 2017).

Het hele artikel is hier in te zien.

Bron:
Bridgett, R., Klose, P., Duffield, R., Mydock, S., & Lauche, R. (2017). Effects of Cupping Therapy in Amateur and Professional Athletes: Systematic Review of Randomized Controlled Trials. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, acm.2017.0191.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter