Effect vitamine D suppletie genetisch bepaald

3 oktober 2017

Enkel-nucleotide polymorfie (Engels: single nucleotide polymorphism, afgekort als SNP, uitgesproken als snip) betreft een variatie in het DNA – een polymorfie – van een enkele nucleotide lang. Op één plaats in het genoom kan men dan bij verschillende mensen een ander nucleotide aantreffen.

Single- nucleotide polymorfismen zijn betrokken bij alle lichamelijk processen en brengen variatie in de reactie op voedingsstoffen tussen mensen. Voor vitamine D zijn een aantal SNP’s geïdentificeerd die zorgen voor variatie in de wijze waarop vitamine D in de huid wordt gesynthetiseerd, of de wijze waarop vitamine D in het lichaam omgezet wordt in haar actieve metaboliet. De ene persoon met een bepaald polymorfisme lijkt gemakkelijker vitamine D in de huid aan te maken dan de andere. En na een gelijke dosis vitamine D suppletie stijgt bij de ene persoon de serumspiegel vitamine D meer dan bij de andere persoon.

Uit een analyse van Engelse epidemiologen blijkt nu tevens dat de reactie op suppletie van vitamine D in de zwangerschap ook wordt beïnvloedt door veelvoorkomende polymorfismen bij zwangere vrouwen. Het is op dit moment onduidelijk of en zo ja hoe deze nieuwe inzichten tot wijzigingen in het suppletieadvies voor zwangere vrouwen zouden moeten leiden (Moon et al., 2017).

Bron:
Moon, R. J., Harvey, N. C., Cooper, C., D’Angelo, S., Curtis, E. M., Crozier, S. R., … Maternal Vitamin D Osteoporosis Study Trial Group. (2017). Response to antenatal cholecalciferol supplementation is associated with common vitamin D related genetic variants. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 102(8), 2941–2949.