Eigenwaarde direct van invloed op gezondheid

21 december 2010

18 oktober 2010

Een groot gevoel van eigenwaarde zorgt er niet alleen voor dat je jezelf goed voelt, het heeft ook nog eens lichamelijke voordelen. Dat concluderen onderzoekers van the University of Canterbury.
Mensen die goed denken over zichzelf beschermen zo hun hart en immuunsysteem. Aan het onderzoek werkten 184 proefpersonen mee. Voor een experiment kregen de deelnemers valse informatie over hun intelligentie en persoonlijkheid. Deze informatie zorgde voor een groter of een lager gevoel van zelfrespect.

Voor een ander experiment werd de deelnemers gevraagd dagelijks hun gevoel van eigenwaarde een cijfer te geven. De onderzoekers maten na elk experiment hoe het zenuwstelsel reageerde en wat de invloed was op het hart. Uit het onderzoek blijkt dat een groter gevoel van eigenwaarde een klein, maar belangrijk, effect heeft op het zenuwstelsel. Volgens de onderzoekers is dit namelijk de eerste studie die laat zien dat een verandering in het gevoel van eigenwaarde direct effect heeft op de gezondheid van mensen.

Bron: www.nu.nl