Engeland’s eerste professor in onderzoek naar acupunctuur benoemd

23 Jan, 2017

Door: Fleur Kortekaas

Hugh MacPherson is voor TCM-therapeuten een bekende naam. Deze acupunctuuronderzoeker is eind vorig jaar door de Universiteit van York benoemd tot de eerste acupunctuur-researchhoogleraar in het Verenigd Koninkrijk. Zijn focus ligt op onderzoek naar de effectiviteit van acupunctuur bij verschillende aandoeningen, de veiligheid, de kosteneffectiviteit en de mogelijke werkingsmechanismen die zouden kunnen verklaren hoe de werking van acupunctuur tot stand komt.

Via neuro-imaging van de hersenen bracht hij de werking van acupunctuur tijdens een behandeling op innovatieve wijze in beeld. Hij trok met deze beelden de interesse van zowel de medisch-wetenschappelijke gemeenschap als -via TV interviews- die van een breder publiek.

In zijn meest recente publicatie gaat hij in op de vraag of, en zo ja hoelang, de pijnstillende werking van een acupunctuurbehandeling bij chronische pijnklachten standhoudt. Hij analyseerde de gegevens van 18.000 patiënten uit 29 verschillende studies. Uit deze analyse werd geconcludeerd dat dit effect tot 12 maanden na een serie acupunctuurbehandelingen standhield (MacPherson et al., 2016).

Meer informatie over zijn onderzoekswerk is hier te vinden.

Bron:
MacPherson, H., Vertosick, E. A., Foster, N. E., Lewith, G., Linde, K., Sherman, K. J., … Acupuncture Trialistsʼ Collaboration. (2016). The persistence of the effects of acupuncture after a course of treatment: A meta-analysis of patients with chronic pain. Pain, 1.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter