Ervaringen complementaire zorg in Toscaans ziekenhuis

11 mei 2015

In de april uitgave van het open access tijdschrift Journal of Traditional and Complementary Medicine is een prachtig overzichtsartikel gepubliceerd over de ervaringen van het aanbieden van complementaire zorg in een algemeen ziekenhuis in Toscane. Gedurende drie jaar zijn de meningen en ervaringen van patiënten en ziekenhuispersoneel in kaart gebracht (Bernardini, Cracolici, Ferreri, Rinaldi, & Pulcri, 2015).

In de regio Toscane (Italië) worden sinds 1996 complementaire geneeskundige diensten als onderdeel van het openbare gezondheidszorg systeem aangeboden. Drie regionale centra voor acupunctuur, TCM, homeopathie en fytotherapie zijn sinds 1999 actief in Toscane. Deze vier vormen van complementaire geneeskunde zijn wettelijk erkende geneesmethoden en op dit moment zijn er ruim honderd klinieken die geïntegreerde zorg aanbieden. De patiënten kunnen gebruik maken van deze service door het betalen van een ticket dat vergelijkbaar is met de betaling voor andere gezondheidszorg diensten geboden door de allopatische geneeskunde.

In 2008 is door de Europese Unie onderzoeksgeld beschikbaar gekomen om deze vorm van zorg te evalueren. Verschillende kenniscentra participeren in de onderzoeksgroep. De eerste resultaten van het ziekenhuis in Pitgliano zijn nu gepubliceerd. In dit ziekenhuis wordt zorg aangeboden volgens het model van integratieve geneeswijzen. In dit model werken artsen en therapeuten in de complementaire zorg zij aan zij met artsen en therapeuten in de allopatische zorg.

De evaluatie vond plaats door middel van enquêtes onder patiënten en personeel. Over het algemeen is de implementatie van complementaire zorg in het ziekenhuis door zowel personeel als patiënten als positief ervaren. Tot nu toe zijn ruim vijfhonderd patiënten in het ziekenhuis met complementaire zorg behandeld voor verschillende klachten. 

Meer over de bevindingen is hier te lezen.

Bron:
Bernardini, S., Cracolici, F., Ferreri, R., Rinaldi, M., & Pulcri, R. (2015). Integration between orthodox medicine, homeopathy and acupuncture for inpatients: Three years experience in the first hospital for Integrated Medicine in Italy. Journal of Traditional and Complementary Medicine. doi:10.1016/j.jtcme.2015.03.006