Extra vitamine E voorkomt longontsteking

20 Mar, 2017

Het risico op longontsteking onder oudere mannen zou 70% minder zijn, als zij dagelijks een supplement met 50 mg (natuurlijke) vitamine E innamen. Dit blijkt uit een Finse analyse van gegevens van ruim 7000 oudere mannen uit de Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention study.

Longontsteking komt veel voor onder kwetsbare ouderen. Het bestrijden van longontsteking is een groter wordend probleem door de toenemende mate waarin microben antibioticaresistent zijn, in combinatie met de vergrijzing. In Nederland is jaarlijks sprake van 4200 sterfgevallen door longontsteking.

Vitamine E versterkt de immunologische reactie tegen zowel virussen als bacteriën. Het gevonden gezondheidsvoordeel gaat vooral voor oudere mannen die roken en weinig bewegen (Hemila, 2016).

Bron:
Hemila, H. (2016). Vitamin E administration may decrease the incidence of pneumonia in elderly males. Clinical Interventions in Aging, Volume 11, 1379–1385.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter