Geen voordeel van omega 3 supplement op het geheugen

28 september 2015

Dagelijkse inname van capsules omega-3 vetzuren kan achteruitgang van het geheugen en andere cognitieve functies bij ouderen niet voorkomen, zo blijkt uit onderzoek. Het onderzoek, onlangs gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association, was de grootste in zijn soort. Het onderzocht 4000 ouderen (gemiddelde leeftijd 72 jaar) over een periode van vijf jaar. "In tegenstelling tot wat we vaak denken, zien wij geen voordeel van omega-3 supplementen voor het stoppen van cognitieve achteruitgang" zei dr. Emily Chew, adjunct-directeur van de afdeling Epidemiologie van het National Institute of Health.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie en treft maar liefst 250.000 Nederlanders, de verwachting is dat dit aantal gaat verdrievoudigen in de komende 40 jaar. In het Deltaplan Dementie van de Nederlandse overheid is veel ruimte voor onderzoek naar de effecten van voeding op dementie. Uit dieronderzoek blijkt dat DHA en EPA het neerslaan van de beta-amyloide plaques in de hersenen vermindert; klinisch onderzoek bij mensen met de ziekte van Alzheimer heeft deze effecten van DHA niet kunnen bevestigen. Eerder onderzoek toont aan dat het eten van omega-3 rijke vette vis (zalm, tonijn, makreel en sardientjes) wel invloed heeft op de kans op dementie.

Hersenen zijn een vet orgaan. Haal je het vocht eruit dan houd je de helft aan vet over. Er zitten bijvoorbeeld veel omega 3-vetzuren om de uitlopers van zenuwcellen in de isolatielaag. Zenuwcellen communiceren via die uitlopers en zonder isolatielaag gaat de overdracht van prikkels stroever. Ook de ionkanalen in de celwand van de zenuwcellen zijn omgeven met vetzuren. De vetzuren beïnvloeden de functie van de kanalen, die belangrijk zijn voor het doorgeven van elektrische signalen. Juist omega-3 vetzuren zijn essentieel voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Deelnemers in de studie gebruikten dagelijks 1 gram onverzadigde lange keten omega 3 vetzuren (DHA (350 mg)/EPA (650 mg)), naast de antioxidanten vitamine E, zink, luteïne en zeaxanthine. De deelnemende ouderen ondergingen cognitieve testen aan het begin van de studie en twee en vier jaar later. De testen maten acht cognitieve functies waaronder het korte- en lange termijn geheugen, aandacht en concentratie en verwerkingssnelheid. De cognitiescores van elke deelgroep daalde in vergelijkbare mate na verloop van tijd. Hieruit blijkt dat het omega-3 supplement in dit onderzoek geen extra voordelen biedt als het om cognitie gaat.

Bron:
Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) Research Group. “Effect of Omega-3 Fatty Acids, Lutein/Zeaxanthin, or other Nutrient Supplementation on Cognitive Function: The AREDS2 Randomized Clinical Trial.” JAMA, published online August 25, 2015.