Groene thee beschermt ogen

21 december 2010

8 november 2010

Een extract van groene thee heeft een beschermende werking op de ogen. De antioxidanten catechinen zijn hiervoor verantwoordelijk. Dit blijkt uit een dierstudie. Voor de studie werden ratten gebruikt die oraal een extract van groene thee kregen toegediend in een dosering van 550 mg per kilogram lichaamsgewicht.

In de diverse onderdelen van het oog werd de concentratie van verschillende catechinen bepaald evenals de concentratie van 8-epi-isoprostaan als maat voor oxidatieve stress. De concentratie van catechinen bleek te verschillen in de diverse onderdelen van de ogen. In de retina was de concentratie van gallocatechine het hoogst, terwijl de concentratie van epigallocatechine het hoogst was in de oogkamer. De catechinenconcentratie was maximaal tussen 30 minuten en 12 uur na inname. In de diverse onderdelen van het oog (met uitzondering van het vaatvlies) bleek de concentratie van 8-epi-isoprostaan significant te zijn gedaald. Dit duidt op de antioxidatieve werking van de catechinen in de afzonderlijke weefsels.

Het dieronderzoek laat zien dat catechinen in groene thee de ogen beschermen tegen oxidatieve schade. Het drinken van groene thee kan mogelijk oogaandoeningen zoals glaucoom tegengaan.

Bron: Chu KO, Chan KP, [..], Pang CP. Green tea catechins and their oxidative protection in the rat eye. J Agric Food Chem 2010; 58(3):1523-34