Handje noten per dag houdt ontsteking op afstand

29 Sep, 2016

Door: Fleur Kortekaas

Als het om noten gaat moeten we echt loskomen van het calorieën-tellen-idee. Frequent gebruik van noten en zaden is namelijk gekoppeld aan minder laaggradige ontsteking. Vijf of meer porties noten per week of vervanging van dierlijke eiwitten door noten werd door onderzoekers in verband gebracht met een gunstig ontstekingsremmend profiel (Yu et al., 2016).

In een studie van meer dan 5.000 mensen, vonden onderzoekers dat grotere inname van noten samenging met lagere niveaus van indicatoren van ontsteking (CRP en interleukine 6). Deze bevinding verklaart de gezondheidsvoordelen van noten. Onderzoekers van de groep van voedingsepidemioloog Walter Willet brachten in eerdere publicaties al het verband tussen consumptie van noten en een verminderd risico op hart- en vaataandoeningen en diabetes type 2 aan het licht. Zij voeren hun analyses uit in grote groep mannen en vrouwen waarvan zij het voedingspatroon al meerdere jaren volgen.

De relatieve ratio’s van de groep deelnemers met een inname van noten ≥5 keer per week met de groep die vrijwel nooit noten aten waren als volgt: CRP: 0.80 (95% betrouwbaarheidsinterval 0.69 – 0.90) en IL-6: 0.86 (95% betrouwbaarheidsinterval 0.77- 0.97). Zelfs na correctie voor BMI was dit verschil in indicatoren nog aanzienlijk. Vervanging voor 3 porties van noten per week van 3 porties van rood vlees, bewerkt vlees, eieren, of geraffineerde granen per week werd geassocieerd met aanzienlijk lagere CRP (alle P < 0.0001) en IL-6 (P varieert van 0,001 tot 0,017). Een portie noten is een handpalm vol; meestal ongeveer 20 gram.

Bron:
Yu, Z., Malik, V. S., Keum, N., Hu, F. B., Giovannucci, E. L., Stampfer, M. J., … Bao, Y. (2016). Associations between nut consumption and inflammatory biomarkers. The American Journal of Clinical Nutrition, 104(3), 722–8. http://doi.org/10.3945/ajcn.116.134205

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter