Het placebo effect ontrafelt

3 februari 2014

In het tijdschrift Evidence Based Complementary Medicine van december 2013 kondigen onderzoekers in de natuurgeneeskunde de  ontwikkeling van een vragenlijst / meet instrument aan om het placebo effect te ontrafelen. Een placebo effect slaat op een positief psychisch effect dat optreedt door vertrouwen in de heilzame werking van een behandeling. De placebo zelf  bevat geen actief werkzame stof. Wel 30-60 % van de effectiviteit van een geneeskundige behandeling is toe te schrijven aan het placebo effect.
 
Daarom is het bijzonder interessant om mechanismen welke zo een grote herstelreactie teweeg kunnen brengen nader te onderzoeken. Het placebo effect bestaat uit een aantal niet-specifieke factoren van invloed op healing of herstel. Onderzoekers van het Pittsburgh centrum voor integratieve geneeskunde bestuderen deze intra persoonlijke, interpersoonlijke en omgevingsfactoren en hoe zij bijdragen aan het herstel van een patiënt. Door het ontwikkelen van de vragenlijst/ meetinstrument wordt onderzoek naar deze factoren mogelijk.

Een herstellend effect afdoen als simpelweg ‘placebo’ wordt daarbij verleden tijd. Context factoren die bijdragen aan healing kunnen worden geïdentificeerd en gemeten. Opdat deze herstellende kracht optimaal benut kan worden (Greco, Glick, Morone, & Schneider, 2013).

Klik hier voor het gehele artikel.

Bron:
Greco, C. M., Glick, R. M., Morone, N. E., & Schneider, M. J. (2013). Addressing the "It Is Just Placebo" Pitfall in CAM: Methodology of a Project to Develop Patient-Reported Measures of Nonspecific Factors in Healing. Evid Based Complement Alternat Med, 2013, 613797. doi: 10.1155/2013/613797