Hoge verdunningen in homeopathie van invloed op expressie genen

21 Jul, 2015

In vroegere publicaties over homeopathie wordt melding gemaakt van een ontstekingsremmende activiteit van verdunningen van Apis mellifica. Onderzoekers van de Universiteit van Florence, Italië onderzochten het effect van verschillende verdunningen Apis mellifica op de expressie van genen betrokken bij ontstekingsmechanismen. Down- of upregulatie van genen door Apis mellifica zou namelijk een ontstekingsremmend effect kunnen verklaren.

Genexpressie wordt weergegeven in zogenaamde microarray’s. Dit zijn beelden van ons DNA waarin met de kleuren rood en groen of blauw zichtbaar wordt gemaakt welke genen reageren op de homeopathische verdunning en of deze genen minder tot expressie kunnen komen (downregulatie) of juist meer (upregulatie). Verschillende verdunningen van Apis mellifica werden op hun invloed op genen getest: de oertinctuur, de C3, C5 en C7 verdunning. Vanaf de C12 verdunning is er geen oorspronkelijk molecuul van een stof meer in de homeopathische verdunning aanwezig. De verdunningen gebruikt in de studie bevatten in ieder geval veel te weinig van de oorspronkelijke stof om een farmacologische reactie uit te lokken.

Uit de resultaten blijkt dat Apis mellifica oertinctuur en haar homeopathische verdunningen honderden verschillende genen beïnvloedden. Hele groepen genen werden op dezelfde wijze beïnvloed door verschillende verdunningen. Onderzoekers namen ook waar dat bij bepaalde genen er een omslagpunt was in genexpressie. Bij lage doseringen werd een gen gedownreguleerd; in hoge verdunningen werd een gen juist ge-upreguleerd. Onderzoekers noemen dit een hormesis effect. Hormesis is een theoretisch fenomeen waarbij stoffen in hoge dosis schadelijk zijn, terwijl ze in lage dosis juist gunstige effecten laten zien.

Genen betrokken bij de expressie van cytokines, ontstekingsprocessen en anti-oxidatieve reacties kwamen tot expressie zowel bij de oertinctuur als bij de verdunningen van Apis C3, C5 en C7. De onderzoekers hebben deze uitkomsten opnieuw getest via RT-PCR technieken voor een vijftal kandidaatgenen specifiek betrokken bij ontstekingsremmende en anti oxidatieve effecten (IL1β, CD46, ATF1, UBE2Q2 and MT1X).

Onderzoekers concluderen dat Apis mellifica oertinctuur genexpressie wijzigt in menselijke cellen en een regulerend effect heeft op ontstekingsprocessen. Bovendien oefenen uiterst verdunde gedynamiseerde homeopathische potenties (3C, 5C en 7C) nog steeds aanzienlijke effecten op genen die betrokken zijn bij ontsteking en oxidatieve stress. (Bigagli et al., 2014).
 
Bron:
Bigagli, Elisabetta, Luceri, Cristina, Bernardini, Simonetta, Dei, Andrea, Filippini, Angelica, & Dolara, Piero. (2014). Exploring the effects of homeopathic Apis mellifica preparations on human gene expression profiles. Homeopathy, 103(2), 127-132. doi: 10.1016/j.homp.2014.01.003

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter