Implementatie CAM in Duitse verpleegkundige zorg

21 maart 2016

Door: Fleur Kortekaas

In het Duitse academische ziekenhuis van Heidelberg is een verpleegkundigen protocol ontwikkeld en geïmplementeerd, waarin ruimte is gemaakt voor complementaire en alternatieve geneeswijzen. Het protocol is op zorgvuldige wijze tot stand gekomen (Klafke et al., 2015). Doel van het protocol is het verbeteren van kwaliteit van leven bij vrouwen die voor borst- of gynaecologische kanker worden behandeld met chemotherapie.

De verpleegkundige richtlijn kwam tot stand op basis van verpleegkundige kennis, studies naar de effectiviteit van CAM-behandelwijzen en theoretische behandelkaders. De informatie uit deze drie bronnen werd gebundeld en door multidisciplinair overleg werd een synthese naar het zorgproces gemaakt. De in de richtlijn opgenomen CAM behandelingen zijn acupressuur, aromatherapie, en massage, en richt zich op veertien verschillende symptomen die tijdens de chemotherapie kunnen ontstaan. Deelnemers ontvangen deze interventies tijdens chemotherapie met aanvullende instructies voor zelfzorg. Tijdens een interview worden de behoeften en voorkeuren van de patiënt gehoord en beoordeeld door opgeleide verpleegkundigen. Deelnemers worden voorzien van voorlichtingsmateriaal (boekje en DVD). Verpleegkundigen woonden opleidingsmodules bij over de CAM-therapieën.
Het ziekenhuis meld dat oncologie verpleegkundigen een belangrijke rol spelen in ondersteunende CAM verzorging van borst- en gynaecologische kankerpatiënten in de dagelijkse klinische praktijk. Binnen oncologische zorg kan de uitvoering van evidence based CAM verpleegkundige interventies en counseling bijdragen aan de levenskwaliteit en verlichting van de symptomen.

Bron:
Klafke, N., Mahler, C., von Hagens, C., Blaser, G., Bentner, M., & Joos, S. (2015). Developing and implementing a complex Complementary and Alternative (CAM) nursing intervention for breast and gynecologic cancer patients undergoing chemotherapy-report from the CONGO (complementary nursing in gynecologic oncology) study. Supportive Care in Cancer : Official Journal of the Multinational Association of Supportive Care in Cancer. http://doi.org/10.1007/s00520-015-3038-5